Nijemci i UEFA za Evropsko prvenstvo pripremili loptu kakva se nikada nije koristila

.
Kao što su nas Nijemci i navikli, lopta za Evropsko prvenstvo 2024. godine bit će nešto što nije viđeno u svijetu nogometa prije toga.

Službena lopta za Evropsko prvenstvo 2024. godine sadržavat će mikročip za otkrivanje igranja rukom te ofsajd-pozicije, što bi trebalo doprinijeti regularnosti utakmica te olakšati posao sudijama.

U posljednjih nekoliko sezona igranje rukom i dosuđivanje ofsajda najčešće su teme za razgovor u svijetu nogometa. Uoči turnira koje se sljedećeg ljeta igra u Njemačkoj, najavljeno je da će lopta imati revolucionarnu tehnologiju kakvu nikada nismo vidjeli.

Kako je objavio ugledni Times, mikročip u lopti radit će u tandemu s tehnologijom praćenja ruku i nogu koja omogućuje stvaranje 3D vizuelnih prikaza kostura igrača u stvarnom vremenu.

Ovi uređaji omogućuju VAR sudijama stvaranje kompjuterizirane slike koja prikazuje tačno gdje je lopta udarila u tijelo. Mikročip unutar lopte omogućuje tehnologiji određivanje tačnog vremena kada je lopta udarena, što pruža ultra-precizne odluke o ofsajdu.

Sudije i UEFA-ini službenici, koji su već imali priliku vidjeti novu loptu i provjeriti kako funkcionira, oduševljeni su tehnologijom i nivoom tačnosti.

Predsjednik FIFA-inog sudijskog odbora Pierluigi Collina također je najavio da će sudije koristiti potpuno novi poluautomatski sistem za određivanja ofsajda već na Svjetskom klupskom prvenstvu koje će se održavati krajem ovog mjeseca u Saudijskoj Arabiji.

 

Foto:Adidas