Nogometaš Monaca prekrio logo podrške LGBT-u, prijeti mu i 10 utakmica suspenzije

F

Mladi veznjak Monaca Mohamed Camara došao je u fokus javnosti nakon što je tokom utakmice u francuskoj Ligi 1 prekrio logo podrške LGBT populaciji, zbog čega mu slijedi žestoka kazna.

Camara (24) danas će se naći pred Disciplinskom komisijom Nogometnog saveza Francuske, a kako prenosi ugledni L'Equipe, zbog njegovog poteza čeka ga najvjerovatnije žestoka kazna koja može ići i do 10 utakmica suspenzije.

L'Equipe navodi i da bi kazna Camari trebala biti primjer za naredne nogometaše kako ne bi postupili na sličan način. Defanzivni veznjak, koji je u Monaco stigao iz Salzburga, na ovakav potez odlučio se kao religiozan čovjek uz poruku da mu islam ne dozvoljava promovisanje zastave s duginim bojama.

Camara je odbio reklamirati ovaj grb na 19. maj ove godine kada je francuska Liga 1 odlučila proslaviti Svjetski dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Tokom ovog događaja nogometni reprezentativac Malija odlučio je komadom bijele trake prekriti logo kampanje na svom dresu. Također, na rukavu je prekrio ligaški logo u duginim bojama, a to je učinio crnom trakom.

Zbog toga su uslijedile žestoke osude. Ministar sporta Francuske zatražio je najoštrije sankcije, dok je ministar za ljudska prava ovakav potez etiketirao kao zločin. Međutim, iz svoje domovine je dobio veliku podršku pa je tako Nogometni savez Malija objavio saopćenje za javnost u kojem se iskazuje podrška.