Nokautirani Anthony Joshua na koljenima i šok i nevjerica cijelog svijeta

.
Tri godine od čuvene borbe s Andyjem Ruizom

 

Britanski bokser Anthony Joshua doživio je šokantan poraz 1. juna 2019. godine u čuvenom Madison Square Gardenu u New Yorku. Pobijedio ga je Andy Ruiz JR čija je velika priča počela tog dana u slavnoj dvorani.

AJ je kao veliki favorit ušao u borbu s Ruizom. Meksičko-američki bokser je nekoliko sedmica ranije dobio poziv za ovaj meč s obzirom na to da je Jarrell Miller pao na dopingu i otpao je za meč kojeg su svi čekali.

Bokserska publika, posebno ona u Velikoj Britaniji, očekivala je lagan posao za Joshuu, ali Ruiz je dočekao svojih pet minuta slave i debeljuca iz Kalifornije je šokirao svijet.

Treća runda borbe iz MSG-a proglašena je za najbolju 2019. godine. Oba borca su bila na podu. Joshua je prvo rušio Ruiza, krenuo je naprijed da dovrši posao, uslijedila je kontra i po prvi put AJ završava na podu vidno potresen.

 

 

Ruiz je radio odličan posao nakon što je uzdrmao Joshuu. A onda u sedmoj rundi spektakl i jedno od najvećih iznenađenja u povijesti boksa.

Andy je serijama udaraca pogađao Joshuu. Ovaj je ustao nakon jednog nokdauna, ali zatim ponovo ide na pod nakon čega sudija prekida borbu i Andy Ruiz postaje šampion svijeta teške kategorije.

Prvobitno je Britanac bio veoma nezadovoljan onim što se desilo. Tražio je objašnjenje, ali svima je bilo jasno da bi nastavak borbe možda uzrokovao i teže povrede jer je AJ bio poprilično uzdrman.

 

 

Ovo je Joshui bio prvi poraz u karijeri. Osvetio ga je nekoliko mjeseci kasnije kada je potpuno nespremnog Ruiza koji je došao s gotovo 140 kilograma lagano pobijedio na bodove, ali je zatim titulu izgubio prošle godine od Oleksandera Usyka.

AJ se uveliko sprema za novi revanš. S Usykom će u ring 23. jula i vidjet ćemo hoće li ponovo osvetiti poraz i ponovo postati prvak svijeta teške kategorije.

Foto - Screenshot