Očajnička molba Neymara, ali saigrači su ga ignorisali i zato sada nisu u polufinalu

neymar

Neymar je jasno davao do znanja svojim saigračima šta treba da rade u ključnom trenutku, ali ga nisu poslušali. Ubrzo nakon toga Bruno Petković je postigao gol za izjednačenje, a Hrvatska na penale došla do polufinala Svjetskog prvenstva.

Velika drama odvijala se sinoć u duelu Hrvatske i Brazila. Prvo su Hrvati na krilima fantastičnog Dominika Livaković preživjeli drugo poluvrijeme i izborili produžetke.

U 105. minuti Neymar postiže jako lijep gol nakon dvostrukog duplog pasa sa saigračima, da bi potom obišao Livakovića i loptu izblizine malo iskosa s desne strane poslao u mrežu. Imao je Brazil polufinale, minute su ga dijelile od toga, a onda hladan tuš.

U 117. minuti sijevnula je kontra Hrvata, a Bruno Petković je na asistenciju svog saigrača iz Dinama Mislava Oršića matirao Alissona Beckera. Taj gol je bio naravno ključan, a Hrvati su u raspucavanju penala bili uspješniji. Svi su pogađali, dok je Livaković odbranio udarac Rodrygu, a u 4. seriji Marquinhos je pogodio stativu.

No, da su Neymara ostali na terenu poslušali, danas bi vjerovatno bili polufinalisti i još uvijek bi se mogli nadati rekordnom šestom naslovu svjetskog prvaka.

Naime, nekoliko trenutaka prije gola Petkovića, Neymar je pokušao da prenese važnu poruku saigračima, posebno igračima u napadu. Prema brazilskom novinaru Marciu Spimpolu, Neymarove riječi bile su: "Nema potrebe da ideš gore. 1:0 je i ima još 5 minuta do kraja".

Bilo bi razumno odbraniti se pri vodstvu, ali je Brazil jurišao po drugi gol i to je na kraju skupo plaćeno.

U Brazilu su mnogi upravo Neymara okrivili za neuspjeh iako je postigao gol. Međutim, snimak pokazuje da je napadač PSG-a znao šta da treba da se uradi da se dođe do pobjede, ali ostali ga nisu ispratili.

Jasno se i na snimku gola može vidjeti da je mnogo brazilskih igrača ostalo na polovici Hrvatske, čak šestorica.

Brazilski selektor Tite podnio je ostavku nedugo nakon kraja utakmice, čime je završena njegova šestogodišnja epizda na čelu reprezentacije. Neymar je odbio potvrditi hoće li ovo biti njegovo posljednje Svjetsko prvenstvo kao igrač.

"Iskreno, ne znam. Mislim da je sada loše pričati zbog vrućine trenutka. Možda ne razmišljam ispravno", rekao je emotivni Neymar novinarima.

Brazil će za četiri godine loviti rekordnu šestu titulu, dok će Hrvatska u utorak protiv Messijeve Argentine igrati za novo, drugo uzastopno finale Mundijala.