Odgovorili UEFA-i: Real Madrid, Barcelona i Juventus odbijaju odustati od ideje Superlige!

Europa
Jasna poruka

Prije nekoliko sedmica 12 evropskih klubova uzdrmalo je fudbalsku javnost odlukom da osnuju Superligu koja bi bila odličan izvor prihoda za one najbogatije klubove u Evropi.

 

Međutim, tada se digla velika prašina jer su navijači žestoko negodovali protiv tog takmičenja, a i UEFA je bila izričito protiv.

Nakon protesta navijača od ideje Superlige odustali su Atletico Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Inter i Milan. Međutim, Real, Barca i Juve i dalje su u "toj priči" oko Superlige.

 

Sinoć je objavljeno da je UEFA odlučila da devet klubova "pokajnika" neće žestoko kazniti kako se pričalo. Ovi klubovi su dogovorili s UEFA-om da će kazne biti nešto blaže, odnoso njima će u narednoj sezoni biti oduzeto pet procenata od zarade koju imaju u evropskim takmičenjima.

Također, devet 'odmetnika' dogovorili su sa UEFA-om kaznu od 100 miliona eura ako potpišu ugovor kojim se priključuju nekom takmičenju van okvira UEFA ili sa 50 miliona eura ako prekrše bilo koje druge obaveze prema krovnoj kući evropskog fudbala. Isto tako morat će uplatiti 15 miliona eura nekoj dobrotvornoj organizaciji.

Real Madrid, Barcelona i Juventusu se potom našli na meti UEFA-e koja je najavila žestoke kazne za ove klubove jer oni ne odustaju od Superlige. No, ovi klubovi jutros su se oglasili zvaničnim saopštenjima i poslali su jasnu poruku.

Ovi klubovi su jasno poručili da odbijaju odustati od ideje Superlige, ali da su spremni da s UEFA-om i FIFA-om pregovaraju o budućnosti fudbala kako bi pokušali naći najbolje rješenje.

 

Real Madrid, Barcelona i Juventus su jasno naglasili da su prijetnje UEFA-e neosnovane, neprimjerene i zakonski zabranjene, te da UEFA ni FIFA nemaju pravo samoincijativno kažnjavati superligaške ekipe.

Istaknutno je da je Superligu pokrenulo 12 timova s tri glavna cilja: kako bi se pronašlo rješenje za aktuelne socio-ekonomsme probleme, kako bi se Superliga pokrenula uz saglasnost FIFA-e i/ili UEFA-e uz poštivanje svih zakonskih propisa, kako bi se popravila loša finansijska situacija.

Superliga je zamišljena kao jedinstvena prilika da se navijačima pruži nešto novo i da se time privuče još veća publika diljem svijeta. Također bi njome i ženski fudbal doživio historijski veliku promociju.

Također, ova tri kluba izrazili su žaljenje što su ostali klubovi podlegli pritiscima UEFA-e. Međutim, naglasili su da i pored svega nisu ni blizu dogovora s UEFA-om oko budućnosti fudbala i da je vrijeme da se konačno pronađe najbolje rješenje za sve strane.