Paulo Bankero prvi pik NBA drafta, odabrao ga Orlando Medžik

.
Američki košarkaš s italijanskim pasošem Paulo Bankero (Banchero) prvi je izbor na ovogodišnjem NBA draftu, a odabrao ga je Orlando Medžik.

Ovaj 19-godišnji krilni centar, koji je prošle sezone igrao za Univerzitet Djuk u Njujorku, i sam je bio iznenađen što je postao prvi izbor.

- Ne mogu vjerovati što se upravo dogodilo, iskreno. Nikad ne bih pomislio da će se ovo dogoditi. Htio sam biti u NBA, nisam znao da ću biti (br. 1). Ovo je nevjerojatno - rekao je Bankero.

Gonzagin centar Čet Holmgren (Chet Holmgren) bio je drugi, a izabrao ga je Oklahoma Siti Tander, dok je napadač Oburna Džabari Smit (Jabari Smith) treći i odabrali su ga Hjuston Roketsi.

Bankero visok 208 cm u prosjeku je zabijao 17,2 poena uz 7,8 skokova po utakmici u svojoj jednoj studijskoj sezoni. 

Holmgren ima prosjek od 14,1 koševa i 9,9 skokova po utakmici, a i upisao je školski rekord od 117 blokada u svojoj također jedinoj studijskoj sezoni. Smit je u prosjeku bilježio 16,9 koševa i 7,4 skoka za Oburn Tajgerse.

Bankero je peti igrač Djuka koji je na draftu izabran kao broj jedan. Prije njega su to bili Art Hejmen (Heyman - 1963. Njujork Niks), Elton Brend (Brand - 1999., Čikago Buls), Kajri Irving (Kyrie - 2011., Klivlend Kavalirs) i Zajon Vilijamson (Zion Williamson - 2019., Nju Orleans Pelikans).

Medžiku je ovo četvrti put da je birao prvi na NBA draftu. Prije toga je kao prvi pik na draftu izabrao Šakila O'Nila (Shaquille O'Neal) 1992., zatim Krista Vebera (Chris Webber - trejdovan u Golden Stejt Voriorse) 1993. i Dvajta Hauarda (Dwight Howard) 2004. godine.

Medžik je prošle sezone imao omjer pobjeda i poraza 22-60, što je drugi najgori rekord u NBA ligi, a pravo prvog izbora na draftu osvojio je na žrijebu.

 

Foto:Avaz.ba