Perez za 2025. godinu najavio "važan događaj u sportskoj historiji Reala"

.

Madrid će 2025. godine postati četvrti evropski grad koji će ugostiti neku utakmicu američke profesionalne lige u američkom nogometu (NFL), a susret će se odigrati na stadionu Santiago Bernabeu, domu Reala.

Ko je prvi ugostio NFL

Prvi evropski grad koji je ugostio NFL utakmicu bio je London još 2007. godine, a dosad je u glavnom gradu Velike Britanije odigrano 36 NFL susreta, najviše na Vembliju, nekoliko njih na Tvikenhamu, a od 2019. domaćin je i novi stadion Totenhem Hotspura. Godine 2022. odigrana je prva NFL utakmica u Njemačkoj, na Alianc Areni u Minhenu, dok se ove godine na spisak upisao i Frankfurt. 

Važan događaj u sportskoj historiji

- Dolazak NFL-a na Santiago Bernabeu je važan događaj u sportskoj historiji. Ova strateška saradnja ojačat će naša dva brenda na globalnom nivou, a bit će entuzijastično pozdravljena od miliona ljudi na svim kontinentima - objavio je predsjednik madridskog Reala Florentino Perez.

Osim u Evropi, utakmice NFL lige dosad su se igrale i na stadionu Azetca u Ciudad de Meksiku, a za 2024. je dogovorena i prva utakmica u Južnoj Americi, i to 6. septembra će na stadionu Corinthiansa u Sao Paulu Filadelfija Iglsi biti domaćini zasad još nepoznatom suparniku.

Sljedeće godine igrat će se još jedna utakmica u Brazilu, a za njeno domaćinstvo uz Sao Paulo konkurira i Rio de Žaneiro, odnosno stadion Maracana.