Predsjednik HNS-a o skandiranju "ubij Srbina": Ja to nisam vidio, osim što su neki strani mediji pisali o tome

F

Tokom utakmice Hrvatske i Albanije na Evropskom prvenstvu, na stadionu u Hamburgu, čulo se skandiranje "Ubij Srbina" sa tribina. Iako nisu svi navijači Hrvatske i Albanije učestvovali u ovome, dovoljno njih je vikalo da se jasno čuje na stadionu i tokom televizijskog prijenosa

Zbog ovih incidenata, Srbijanski nogometni savez podnio je prijavu UEFA-i protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Evropska nogometna unija pokrenula je postupak protiv Hrvatske. Marijan Kustić, predsjednik HNS-a, komentarisao je sve za RTL:

"Postupak je otvoren. HNS osuđuje svaki poziv na mržnju i diskriminaciju. U prvoj utakmici imali smo pritužbi na nekoliko baklji i čaša koje su bačene, ali nemojmo sada predbacivati nekome nešto. Postupak je otvoren pa neka oni dokažu da je to doista tako bilo. Ja osobno nisam vidio, osim što su neki strani mediji pisali o tome. Želim se zahvaliti svim našim navijačima. Okupiti 100 hiljada naših navijača, zaista čestitam na tome."

Nogometni savez Srbije poslao je pismo glavnom sekretaru UEFA-e, Teodoru Teodoridisu, u kojem su istakli:

"Kao što ste vjerovatno obaviješteni, u 58. minuti hrvatski i albanski navijači skandirali su ‘Ubij, ubij Srbina‘. Nije riječ o pojedincima iz navijačkih skupina, već o većem broju navijača ovih reprezentacija. Ovo ponašanje nije sankcionirano u skladu s propisima UEFA-e koji su jasni, kao i ponašanje službenika u ovakvim situacijama. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a posebno na ovako velikom sportskom događaju koji se prati diljem Europe i svijeta. Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanske momčadi je nakon završetka utakmice, ispred tribine s albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako raspaljivao masu", stoji u pismu koje je potpisao glavni tajnik Nogometnog saveza Srbije, Jovan Šurbatović.