Predstavljamo grupu A: Jedan kandidat za medalju i tri kandidata za drugo mjesto

Evropsko prvenstvo za rukometaše počinje 9. januara

U Grazu se igraju mečevi grupe A, a tamo se nalaze selekcije Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bjelorusije.

HRVATSKA


 

Hrvatska rukometna reprezentacija na Euru 2020. bit će usmjerena na poboljšanje svog plasmana u odnosu na peto mjesto osvojeno na prethodnom Evropskom prvenstvu, kojem su kauboji bili domaćini 2018. Propuštanje polufinala bilo je veliko razočaranje za ekipu koji vodi iskusni Lino Červar, posebno za jedan od najuspješnijih evropskih timova na međunarodnoj sceni. Hrvatska je u prošlosti osvojila tri olimpijske titule i jedno Svjetsko prvenstvo, ali na Evropskom prvenstvu Hrvati baš i nemaju sreće.
Međutim, dva su puta osvajali srebrne medalje, završili su kao drugoplasirani u Norveškoj 2008. i ponovili podvig dvije godine kasnije u Austriji. Uz svoj grb imaju i tri bronzane medalje od kojih je posljednja stigla u Poljsku 2016. Taj nastup prije četiri godine bio je jedno od iznenađenja turnira jer su Hrvati deklasirali domaćina Poljsku sa 37:23 u četvrtfinalu. Červar, koji je sada u svojoj drugoj misiji kao selektor, na raspolaganju ima talentovanu ekipu, koja im za cilj prvi put donijeti zlato sa Evropskog prvenstva u Hrvatsku. Tim sa maestralnim Lukom Cindrićem i Domagojem Duvnjakom također će biti teško pobijediti - što će ih učiniti jednim od favorita za osvajanje medalje.

SRBIJA


 

Na svoj šesti uzastopni Euro selekcija Srbija se plasirala kao jedno od najboljih trećeplasiranih reprezentacija u kvalifikacijama, iako je u jednom momentu plasman na Euro bio itekako ugrožen.
Orlovi nisu uspjeli pobijediti niti jedan od svoja prva četiri meča tokom kvalifikacija, ali dvije pobjede iz posljednja dva meča, protiv Belgije i Švicarske, pokazale su se dovoljnim za srebrnu reprezentaciju sa Eura 2012. godine.
Taj nastup je ujedno i najbolji za Srbiju na evropskim prvenstvima otkako nastupa pod ovim imenom, a prethodni Euro Srbija neće pamtiti po dobrom. Iako je imala šanse za bolje rezultate, Srbija završila kao 12. Srbija je tada uspjela u šest meečva da ostvari samo jednu pobjedu i to protiv Islanda. Ove godine Srbiju predvodi kapiten Nemanja Ilić, novi igrač Barcelone, a ljubitelji rukomet kod naših istočnih komšija nadaju se prolasku u narednu rundu. Za to bi im dovoljne bile pobjede protiv selekcija Bjelorusije i Crne Gore, no sigurno da će Srbija imati poseban motiv i protiv selekcije Hrvatske. Ključni igrači u ovoj reprezentaciji Srbije mogli bi biti fenomenalni golmani Vladimir Cupara i Dejan Milosavljev.

CRNA GORA


 

Nakon nekoliko uzastopnih plasmana na 16. mjesto - na posljednja tri Eura, Crna Gora se nada prolasku u glavni krug prvi put od svog debitantskog nastupa na Euru 2008. Ove godine Zoran Raganović, koji je u augustu prošle godine preuzeo dužnost selektora, za cilj će imati da ovlada crnogorskim uspjehom nakon sjajnih kvalifikacija, u kojim je njegov tim pobijedio olimpijske i svjetske šampione Dance. Od iznenađenja protiv Farskih ostrva (24:24), kada su svi mislili da je Crna Gora "gotova", pa do pobjede protiv Danske, kada su svi vidjeli da nema šale sa Crnogorcima - takav je put lavova do ovog Eura. Crna Gora sigurno ima kvalitet da prođe u narednu fazu, ali je pitanje kako će se snaći protiv dvije ex-Yu i jedne selekcije iz ruske škole. Nebojša Simić, golman Melsungena, može biti ključni čovjek, ali realno je da je najveća snaga Crne Gore kolektiv, jer na terenu svi djeluju kao jedan.

BJELORUSIJA


 

Četvrti put uzastopno, reprezentacija Bjelorusije će se sastati s evropskom rukometnom elitom na Euru. Ovogodišnje takmičenje slijedi korake njihovog učestvovanja na Evropskim prvenstvima 2014, 2016. i 2018. i svi su oni plod rada selektora Yurija Shevtsova. Najbolji plasman Bjelorusija je imala 1994. godine, kada je osvojila 8. mjesto. Nakon što se 14 godina nisu plasirali na Euro, oni su 2008. godine zauzeli 15. mjesto. No, pod Yurijem Shevtsovim krenuo je napredak, prvo je osvojeno 12. mjesto, a potom dva puta 10.
Podsjećamo, Bjelorusija je na putu do Eura bila u grupi sa našom reprezentacijom. Mi smo njih pobijedili u gostima sa 30:29, a potom su oni slavili u Tuzli sa 31:25.
Iskusni Barys Pukhouski je sigurno prva zvijezda tima i od njega se kao i uvijek očekuje najviše, ali uz njega je tu i sjajni pivot Kielcea Artsem Karalek.