Priča koja ostavlja bez daha: Pobijedio rak, pa na Svjetski dan borbe protiv kancera postigao gol

sa

Sebastien Haller, napadač Borussije Dortmund koji je nedavno pobijedio rak, postigao je danas debitantski gol za ovaj tim i to, da priča bude filmska i da vas ostavi bez daha, uradio je to na Međunarodni dan borbe protiv ove opake bolesti.

Međunarodni dan borbe protiv raka (4. februar) obilježava se da bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Napadač iz Obale Slonovače, kojem je po dolasku u Borussiju Dortmund dijagnosticiran rak testisa, upravo na ovaj simboličan dan postigao je prvi pogodak za njemački klub, a uradio je to u pobjedi protiv Freibruga u pobjedi ubjedljivim rezultatom 5:1 u 19. kolu njemačke Bundeslige.

Kada je postigao pogodak, svi njegovi saigrači vidno sretni i oduševljeni zbog svega što je njihov kolega iz svlačionice uradio, dotrčali su mu u zagrljaj, a na kraju svega i najbitnije za Hallera i Borussiju, na kraju su upisali pobjedu i osvojili tri boda.

Hallerova priča, a posebno s epilogom koji je danas dobila, definitivno ostavlje bez daha i može samo biti inspiracija za sve koji vode ovu tešku životnu bitku i koji na kraju, uz snagu uma i tijela, izađu kao pobjednici.

Podsjećamo, četvrti dan mjeseca februara posvećen je obilježavanju borbe protiv raka. Ovo je, drugim riječima, jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije koja je vodeći razlog smrti u svijetu.

Broj oboljelih od raka u stalnom je porastu, a Svjetska zdravstvena organizacija ranije je predvidjela da bi brojevi oboljelih do 2040. godine mogli porasti na 27,5 miliona.