Reagiranje autora čuvenog romana Omaha 1950. Dževada Sabljakovića

č

 

Na adresu našeg portala stigla je pošta od Dževada Sabljakovića, autora čuvenog romana Omaha 1950. i poznatog publiciste.

 

Reagovanje prenosimo u cjelosti: “U osvrtu "Sedamdesetdruga godišnjica Cazinske bune – (Ne)ispričana priča" Esad Šabanagić, uz reprezentativnu istorijsku studiju "Cazinska buna" Vere Kržišnik-Bukić, objavljenu 1991. godine, navodi više publikacija koje sa raznih stanovišta osvjetljavaju taj događaj od 6. maja 1950. Ne navodi jedino moj roman "Omaha 1950".

 

Tim romanom, koji je objavljen 1986. godine, razbijena je tabu tema o jedinoj masovnoj pobuni protiv državne represije u epohi socijalizma. Znatno poslije "Omahe" uslijedila su istraživanja i publikacije o tom događaju. U predgovoru svoje knjige "Cazinska buna", Vera Kržišnik-Bukić između ostalog kaže: "U svom radu autor se posebno koristio memoarskim "Ratnm slikama iz Cazinske krajine" Šukrije Bijedića i romanom "Omaha 1950" Dževada Sabljakovića." "Omahu" i njenog autora, istoričarka Kržišnik-Bukić pominje, navodi sadržaj i citira na 12 mjesta svoje knjige i odaje priznanje autoru romana jer je prvi u bivšoj Jugoslaviji javno progovorio o Cazinskoj buni. Ne pominjati je u osvrtima povodom godišnjica i razgovora o Buni u najmanju ruku nije fer.”- zaključuje Sabljaković. Cazin.net