Reprezentacija BiH deklasirala Finsku za korak bliže evropskoj smotri

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Mejdanu je sigurno savladala Finsku (31:19) i tako napravila novi korak prema plasmanu na Evopsko prvenstvo.

Nije bh. tim nije ušao posebno kvalitetno u utakmicu. Poveli jesmo, ali su onda Finci izgledali kvalitetnije i dva puta su vodili. Ipak, kao da se radilo o malo dužem zagrijavanju. Reprezentacija BiH nije dozvolila da se gosti rezultatski odlijepe. U 8. minuti izjednačili smo na 3:3, a već dvije minute kasnije i poveli sa dva gola razlike.  Dobar period igre, uz veliku podršku navijača u Tuzli, izabranici selektora Bilala Šumana, pretvorili su u tri gola prednosti u 12. minuti susreta, a na sredini prvog dijela imali smo 9:5. Držali smo prednost i pet minuta prije kraja prvog dijela bilo je 12:8, prenosi Avaz.ba.

Najveću prednost u prvom dijelu imali smo 90 sekundi prije kraja poluvremena kada je bilo 15:9, da bi prvih 30 minuta okončali rezultatom 16:10.  Nastavak je donio sedam golova prednosti, odmah u prvom napadu, a trebalo je još tri minute nastavka da bude visokih 19:11 za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Igralo se gol za gol u narednih desetak minuta. 

U 45. minuti imali smo devet golova prenosti (24:15), pa je i definitivno bilo jasno kako će BiH ostvariti novu pobjedu i napraviti još jedan veliki korak na putu ka Evropskom prvenstvu. Prednost je otišla i na 10 golova, devet minuta prije kraja susreta, kada je bilo 26:16. Konačan rezultat bio je 31:19. Najbolji strijelac u bh. timu bio je Dino Hamidović sa šest golova.

Reprezentacija BiH sada u grupi ima šest bodova kao i Češka, a priliku za ovjeru plasmana na Evropsko prvenstvo bh. tim će imati u junu, kada u goste stiže Bjelorusija, trenutno trećeplasirana ekipa u grupi. Na Evropsko prvenstvo će se plasirati dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe, ali i četiri najbolja trećeplasirana tima.