Safet Sušić komentarisao izbor selektora, evo šta kaže

.
Safet Sušić, najuspješniji selektor u historiji nogometne reprezentacije BiH, sa “sigurne distance” iz Francuske prati dešavanja u vezi izbora novog šefa stručnog štaba našeg nacionalnog tima.

Stručnjak koji je vodio Zmajeve na Mundijalu u Brazilu prije šest godina, nije zadovoljan informacijama koje stižu iz njegove domovine, tačnije načinom na koji se pokušava odabrati nasljednik Dušana Bajevića.

“Meni ovo više izgleda kao izbor za miss, a ne za selektora. Izlazi se u javnost s imenima kandidata, manipuliše se s njihovim imenima. Mislim da to nije lijepo prema tim ljudima… Svi oni sada imaju neka očekivanja, možete misliti kako će se razočarati ako ne budu izabrani, a bili su izloženi u medijima. Treneri poput Husrefa Musemića i Amara Osima, dobri treneri, nisu zaslužili takav tretman”, govori Pape.

Naglašava da je Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH trebao primijeniti potpuno drugačiji princip.

“Trebali su se odrediti prioriteti. Ko je prvi kojeg biste željeli imati na klupi? Sa njim onda prvim obavite razgovor. Ako on ne može, onda zovete drugog, i tako dalje… A ne ovako, istovremeno se sa više kandidata pregovara. Nije u redu. Ja sam, prvi put kad su me zvali, odbio prihvatiti kandidaturu na takav način”, ističe Sušić i naglašava kako mu nije u potpunosti jasna uloga Zvjezdana Misimovića i Emira Spahića.

“Mislim i da su njihova imena ovdje zloupotrebljena. Ako ste im dali zadatak da obavljaju razgovore, onda njih dvojica moraju i izabrati selektora, a ne da opet Izvršni odbor odlučuje”, naglašava bivši šef stručnog štaba reprezentacije BiH.

U kulaorima se počelo šuškati kako će određeni funkcioneri NSBiH stupiti i sa Sušićem u kontakt narednih dana, upravo povodom izbora selektora. Odlučno demantuje.

“Niko iz NSBiH me nije zvao. Nema ništa od toga. Što se generalno tiče nekog angažmana, zasad također nema novosti. Bude skoro svakih 15 dana nekog interesovanja, razgovora, ali bez konkretne ponude“, kaže Pape.

Na pitanje koji profil trenera bi najviše odgovarao Zmajevima u ovom osjetljivom trenutku, kratko odgovora:

“Ne bih da se miješam i pametujem. Samo ću ponoviti da je ovakav način izbora selektora pogrešan. O tome ko bi bio najbolji zaista ne bih da se izjašnjavam”, zaključuje Safet Sušić