Šest reprezentacija osiguralo plasman na EP, iz regiona blizu samo Hrvatska

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje će se po prvi put u istoriji održati u 12 evropskih gradova, ušle su u završnu fazu. Do kraja je ostao još termin u novembru, nakon čega će biti poznato svih 20 reprezentacija koje će kroz kvalifikacije osigurati mjesto na EURO 2020. Nakon duela u oktobru plasman su osigurali Ukrajina, Španija, Poljska, Belgija, Rusija i Italija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dakle, u novembru će biti poznato još 14 selekcija koje će zaigrati na završnom turniru EURO 2020, dok će preostale četiri mjesto pokušati izboriti u martu naredne godine kroz play-off Lige nacija.

Play-off će se igrati tako što će selekcije, na osnovu plasmana u Ligi nacija, biti podijeljene u četiri grupe sa po četiri tima. Igraće se po sistemu polufinale i finale, a pobjednik turnira će se plasirati na Evropsko prvenstvo. Učesnici play-offa, kao i grupe, biće poznati nakon što se okončaju kvalifikacije.

Od selekcija iz regiona jedino je Hrvatska blizu plasmana na završni turnir, dok se ostale reprezentacije, izuzev Kosova, teško mogu domoći Evropskog prvenstva.

Crna Gora je odavno otpisana u grupi “A“ u kojoj se uz senzacionalno Kosovo za EURO bore još Engleska i Češka. Englezima u preostala dva duela protiv Crnogoraca na domaćem terenu i Kosovara u gostima trebaju još tri boda, kako bi osigurali plasman. Drugi putnik iz grupe “A“ mogao bi biti poznat nakon sedmog kola, kada će Češka ugostiti Kosovo. U slučaju trijumfa Česi bi osigurali drugo mjesto, dok bi trijumf Kosovare doveo na prag senzacionalnog rezultata.

Srbija u grupi “B“ ima teoretske šanse da se domogne drugog mjesta. Međutim, ispred nje je Portugal s bodom više i laganim rasporedom u preostala dva kola, jer će ugostiti Litvaniju i putovati na megdan Luksemburgu. Teško je zamisliti da će aktuelni evropski šampioni propustiti takvu priliku da se plasiraju na završni turnir. Ukrajina je suvereni lider grupe i niko je ne može ugroziti.

Grupa “E“ u kojoj je Hrvatska jedna je od najzanimljivijih u kvalifikacijama. U igri za odlazak na EURO 2020 su čak četiri reprezentacije, ali su u najboljoj situaciji vicešampioni svijeta. Naime, Hrvati su lideri s 14 bodova, a u novembru imaju još domaći ogled sa Slovačkom. Dakle, trijumfom bi izborili još jedan nastup na Evropskom prvenstvu, navodi Anadolu Agency (AA).

U grupi “G“ Sjevernu Makedoniju i Sloveniju samo čudo može odvesti na EURO. Poljska je s 19 bodova već osigurala plasman, a druga je Austrija sa 16. Makedonci i Slovenci su na 11 bodova pa im je uz dvije pobjede u preostala dva kola potreban i kiks Austrijanaca da bi se senzacionalno domogli drugog mjesta.

I na kraju u grupi “J“ Bosna i Hercegovina je sinoćnjim porazom od Grčke u Atini svoje šanse svela na domen teorije. Italija je suvereni vladar grupe sa 24 boda, a slijedi je Finska sa 15. Armenija i BiH sa po deset bodova mogu se samo nadati nevjerovatnom raspletu u novembru. Finci drže sve u svojim rukama i iz duela sa Lihtenštajnom i Grčkom trebaju jednu pobjedu, a možda im bude dovoljan i jedan bod, kako bi i teoretski obezbijedili prvi plasman na Evropsko prvenstvo.

Posljednji dueli kvalifikacija za EURO 2020 biće odigrani u periodu od 14. do 19. novembra.

– Poredak po grupama –

Grupa “A“: Engleska 15 bodova (utakmica manje), Češka 12 (-1), Kosovo 11 (-1), Crna Gora 3, Bugarska 3.

Grupa “B“: Ukrajina 19, Portugal 11 (-1), Srbija 10 (-1), Luksemburg 4 (-1), Litvanija 1.

Grupa “C“: Holandija 15 (-1), Njemačka 15 (-1), Sjeverna Irska 12 (-1), Bjelorusija 4, Estonija 1.

Grupa “D“: Republika Irska 12, Danska 12 (-1), Švajcarska 11 (-1), Gruzija 8, Gibraltara 0 (-1).

Grupa “E“: Hrvatska 14, Mađarska 12, Slovačka 10 (-1), Vels 8 (-1), Azerbejdžan 1 (-1).

Grupa “F“: Španija 20, Švedska 15, Rumunija 14, Norveška 11, Farska Ostrva 3, Malta 3.

Grupa “G“ Poljska 19, Austrija 16, S. Makedonija 11, Slovenija 11, Izrael 11, Latvija 0.

Grupa “H“: Turska 19, Francuska 19, Island 15, Albanija 12, Andora 3, Moldavija 3.

Grupa “I“: Belgija 24, Rusija 21, Kipar 10, Škotska 9, Kazahstan 7, San Marino 0.

Grupa “J“: Italija 24, Finska 15, Armenija 10, BiH 10, Grčka 8, Lihtenštajn 0.

Belgija najefikasnija

Fudbalska reprezentacija Belgije, osim što je jedina uz Italiju osvojila maksimalan broj bodova, ujedno je i najefikasnija u kvalifikacijama. Belgijanci su predvođeni Romeluom Lukakuom i Edenom Hazardom postigli čak 30 golova. Slijede ih Rusija sa 27, Engleska sa 26, Italija sa 25 i Francuska sa 21 golom.

Vrijedi spomenuti da su “crveni đavoli“ selekcija koja je imala i najviše udaraca prema golu protivnika, čak 178 u osam osam odigranih utakmica.

Nakon oktobarskih utakmica najbolji strijelaca kvalifikacija ostao je Izraelac Eran Zahavi sa 11 pogodaka. Iza njega su Rus Artem Dzyuba sa devet, te engleski dvojac Harry Kane i Raheem Sterling sa po osam golova. Najbolji asistent je Holanđanin Memphis Depay sa sedam dodavanja za pogodak. Iza njega su Sterling i Francuz Antoine Griezmann.