Skandalozna izjava legende Bayerna: Da se ja pitam, Özilu bih zabranio ulazak u Njemačku

.
Legendarni nogometaš Mario Basler je u razgovoru za njemačke medije oštro kritikovao bivšeg reprezentativca Njemačke Mesuta Özila.

Bivši veznjak minhenskog Bayerna je oštro kritikovao Özila te je istakao da bi mu zabranio ulazak u Njemačku.

"Način na koji je otišao iz reprezentacije je apsolutno pogrešan. Da se ja pitam, ne bih ga pustio da uđe u Njemačku više nikada. Tvrdi da su ga vrijeđali na rasnoj osnovi u reprezentaciji, otišao je predaleko, to je apsolutna sramota", rekao je Basler.

Nedugo nakon trećeg Svjetskog prvenstva koje je odigrao u reprezentaciji Njemačke, Özil je odlučio da se 2018. godine oprostio od nacionalnog dresa.

"Teško mi je bilo donijeti ovu odluku ali neću više igrati za Njemačku zbog osjećaja rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni. Kad pobijedimo Nijemac sam, a kad izgubimo onda sam imigrant", kazao je Ozil u julu 2018. godine.

Nakon toga se zajedno sa Ilkayom Gundoganom fotografisao sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom što nije promaklo legendarnom Nijemcu.

"Fotografija sa Erdoganom mu je napravila veliku štetu. Nikada mi ga nije bilo žao", dodao je Basler te potom nastavio:

"Da, postao je prvak svijeta sa Njemačkom, ali mi nismo postali prvaci svijeta zbog njega. Ali bio je tu, bio je nogometaš sa velikim talentom, ali nije napravio karijeru kakvu je zaista trebao".

Ozil je postao omladinski prvak Njemačke sa Schalkeom 2006. godine nakon čega je prešao u Werder gdje je osvojio Kup Njemačke da bi kolekciji trofeja dodao i titulu prvaka Španije sa Realom te četiri Kupa sa Arsenalom.

Postao je prvak Evrope sa U-21 reprezentacijom Njemačke, a sa seniorskom selekcijom Elfa je bio prvak svijeta 2014. godine.

S druge strane Basler je pored Bayerna igrao za RW Essen, Herthu, Werder, Kaiserslautern, Al Rayyan te njemačke niželigaše.

Za reprezentaciju Njemačke je odigrao 30 utakmica i postigao dva gola.