Sudija na meču Ajaxa za skidanje dresa nije pokazao žuti karton, rekao je riječi za historiju (VIDEO)

sudija
Nogometaš Ajaxa Mohammed Kudus (20) pogodak protiv Sparte Rotterdam posvetio je Christianu Atsuu, sunarodnjaku koji je preminuo u razornom zemljotresu u Turskoj, a nakon svega sudija mu nije pokazao žuti karton, iako je podigao dres kako bi pokazao natpis na majici.

 

 

Nekoliko sati nakon zemljotresa pisalo se kako je Atsu pronađen te je smješten u bolnici, ali je ta informacija demantovana dva dana kasnije. Nakon 12 dana, njegovo tijelo pronađeno je u ruševinama u turskom gradu Antakyi, ali nažalost, objavljena je tužna informacija.

Njegov sunarodnjak iz reprezentacije Gane - Mohammed Kudus, koji je postigao jako lijep pogodak iz slobodnjaka, posvetio je to Atsuu, ali još više od njega oduševio je nizozemski sudija Pol van Boekel, koji je odlučio da igraču Ajaxa ne pokaže žuti karton, iako je prekršio pravila.

Ovaj potez oduševio je brojne korisnike na društvenim mrežama i gotovo svi su složni da su ljudskost i saosjećanje važniji od pravila, posebno kada ona nisu odlučujuća i presudna. Gol je postignut za konačnih 4:0.

"Sudija mi je rekao da skidanje dresa nije dopušteno, ali da razumije kako je ova situacija veća od nogometa", rekao je Kudus nakon meča.

Atsu je 31 godinu, bio je igrač turskog prvoligaša Hatayspora, a karijeru je započeo kao nogometaš Porta. Iz portugalskog kluba je otišao u Chelsea, a kao član slavnog engleskog kluba je bio na brojnim posudbama. Na kraju ga je otkupio Newcastle te se tu zadržao od 2016. do 2021. godine.

U Tursku je stigao početkom ove sezone, a dan prije zemljotresa bio je jedini strijelac u 1:0 pobjedi Hatayspora nad Kasimpasom. Iako je imao bukiran let za odlazak iz Turske, odlučio je ostati i sa saigračima proslaviti pobjedu. Za reprezentaciju Gane zaigrao je 65 puta.

 

FOTO

VIDEO