Sutra žrijeb kvalifikacija za Euro 2024: Hoće li kuglice pomoći našem državnom timu?

,
Naša reprezentacije biti će u drugom šeširu, u kojem su još i Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Srbija, Škotska i Finska.

Naš državni tim

FOTO: NS BIH

Žrijeb kvalifikacionih grupa za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj bit će obavljen u nedjelju (12 sati) u Frankfurtu. Ukupno 53 reprezentacije bit će raspoređene u sedam grupa s po pet selekcija i tri grupe s po šest timova. Naša reprezentacije biti će u drugom šeširu, u kojem su još i Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Srbija, Škotska i Finska.

 

Jakosne grupe

Prvi šešir čine Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska i Poljska, u trećem su Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Armenija, dok su u četvrtoj jakosnoj grupi Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska Ostrva, Sjeverna Makedonija i Kosovo. U peti šešir smješteni su Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija i Malta, a u šesti Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Naša, kao i reprezentacija Srbije, neće moći biti u istoj grupi s Kosovom, a pored tog para iz političkih razloga zabranjeni su i parovi Armenija - Azerbejdžan, Bjelorusija - Ukrajina, te Španija - Gibraltar.

Učesnici završnog turnira elitne, A divizije Lige nacija (Nizozemska, Hrvatska, Španija i Italija) svrstani su u takozvani UNL šešir, jer će zbog pomenutog turnira imati samo osam preostalih takmičarskih termina u godini pred nama, pa će na žrijebu biti svrstani u peteročlane grupe. 

Domaćin Eura neće učestvovati u žrijebu

Domaćin Eura 2024 – Njemačka, neće učestvovati u žrijebu pošto se kao domaćin turnira automatski kvalificirala na kontinentalnu smotru fudbala, kao ni Rusija koja zbog suspenzije neće učestvovati u predstojećim kvalifikacijama.

Po dvije prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa pridružit će se Njemačkoj na listi učesnika Evropskog prvenstva 2024, a posljednja tri tima bit će poznata poslije baraža, koji je na programu u martu 2024. godine. Kvalifikacije za Euro u Njemačkoj igrat će se od marta do novembra 2023. godine.

Evropsko prvenstvo 2024. na programu je od 14. juna do 14. jula 2024. godine.