Svjetski poznati fudbaler koji je oko 48 sati bio član Čelika: "Sve ovo što rade je licemjerno"

.
Michael Laudrup, velika danska zvijezda i čovjek koji je nakratko bio "na papirima" igrač Čelika sada otvoreno kritikuje dansku vladu zbog "licemjerja" i stava koji trenutno zauzima protiv Svjetskog prvenstva u Kataru.

 

Danska je otvoreno kritikovala Svjetsko prvenstvo u Kataru, baš kao i mediji u toj zemlji, koji se ne libe direktno reći sve što misle o ovogodišnjem Mundijalu.

Danci su u 'rat' s Katarom došli prošlog mjeseca objavivši nove dresove na kojima se praktično ne vidi logo Mundijala, a sve to u znak protesta protiv katarskih vlasti.

Tačnije, na dresovima za igrače neće biti oznake Svjetskog prvenstva, već samo logo reprezentacije i brenda Hummel. Drugi set opreme bit će crne boje, u znak žalosti za radnicima koji su zbog loših uslova izgubili živote u Kataru, objavio je Hummel u saopštenju.

I dok Danska iz dana u dan žestoko kritikuje zemlju u kojoj novac vodi glavnu riječ, Michael Laudrup, legendarni fudbaler Danske, suprostavlja se tome i smatra da je sve ovo "čisto licemjerje".

Tokom svoje trenerske karijere Laudrup je bio trener dva katarska kluba - Lekhwiya (2014.-2015.) i Ar-Rajjan SC (2016.-2018.). Iako se posljednjih mjeseci mnogo raspravljalo o kršenju ljudskih prava u Kataru, Laudrup nimalo ne žali što je radio za oba tima.

"Licemjerno je kritikovati sportiste zbog saradnje s Katarom povodom Svjetskog prvenstva", kaže 58-godišnjak.

"Sve dok danski biznis posluje u jednoj zemlji i sama vlada radi s njim, ne mislim da bi druge društvene grupe u Danskoj trebalo kritikovati iz istog razloga. Svako takvo ponašanje će u mojim očima biti čisto licemjerje".

Michael Laudrup čak je pozvan u norveške medije i da govori za podcast "Blodbold", no bivši fudbaler to nije iskoristio jer nije želio objašnjavati svoj rad u Kataru.

Laudrup je u karijeri igrao za Bascelonu i Real Madrid, a svojevremeno zbog sukoba sa selektorom nije otišao na Euro 1991. na kojem je Danska osvojila prvenstvo Starog kontinenta.

Njegov mlađi brat, Brian, bio je nedavno u centru 'skandala' jer je učestvovao u filmu u kojem se promoviše Dubai kao idealna turistička destinacija pred početak Mundijala. Nakon toga je dobio otkaz an norveškoj televiziji.

Izbjegao plaćanje poreza, na trenutke bio i član Zeničana

No, vratimo se na slavnog Michaela, uz napomenu da je ovaj slavni fudbaler svojevremeno nakratko bio i član zeničkog Čelika, mada je to bilo samo "na papirima". On je član Čelika bio 48 sati...

On i njegov menadžer Bayram Tutumlu tako su našli način da izbjegnu plaćanje poreza. U to vrijeme vrijedilo je pravilo u kojem nizozemski klub koji plati odštetu za igrača ne mora plaćati porez, pa je Michael po savjetu Bayrama Tutumlua, turskog prodavača auta kojeg je upoznao u Barceloni i koji mu je postao menadžer, nakon što mu je istekao ugovor u japanskom Vissel Kobeu, potpisao ugovor s Čelikom. Član kluba iz Zenice je službeno bio tek nešto manje od 48 sati, a onda je Ajax na Čelikov račun uplatio novac koji je kasnije proslijeđen Laudrupu i njegovom menadžeru.

Ajax nije morao plaćati porez, Laudrup i Tutumlu su dobili svoj novac, vjerovatno je i u Čeliku neko nešto zaradio...