Turci nisu zaboravili Tadiću: Zbog provokacija iz aprila prijete mu čak i smrću

dušan
On je u duelu Ajaksa i Fejnorda ušao u sukob s turskim fudbalerom Okrunom Kokčuom kojeg je provocirao na vjerskoj osnovi.

 

Reprezentativac Srbije Dušan Tadić novi je igrač Fenerbahčea i saigrač našeg Edina Džeke.

Tadić je veliko pojačanje za turske "plavo-žute", međutim, dio navijača je nezadovoljan njegovim dolaskom. Dio njih mu je čak uputio i prijetnje zbog incidenta iz aprila.

Naime, tada je Tadić u duelu Ajaksa i Fejnorda ušao u sukob s turskim fudbalerom Okrunom Kokčuom (Kokcu) kojeg je, kako smatraju turski navijači, provocirao na vjerskoj osnovi.

Tadić je na toj utakmici snimljen kako pokazuje Kokčuu da "jede s poda", zbog čega je turski fudbaler poludio i krenuo na reprezentativca Srbije. I navijači Fejnorda su pobjesnili pa su na teren ubacivali sve i svašta.

Sve se dogodilo za vrijeme ramazana, a Kokču je upražnjavao svoj vjerski post te je u jednom trenutku meča, za vrijeme kratke pauze, kleknuo i pojeo par zalogaja.

Dvije sedmice ranije, kapiten Fejnorda Kokču se nije rukovao s Tadićem, a u pozadini priče je bio katastrofalni zemljotres koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju.

Tada su u čast stradalih kapiteni nizozemskih klubova u 21. kolu Eredivizije nosili trake sa zastavama Turske i Sirije. Svi osim Ajaksovog kapitena Dušana Tadića.

Tadića je tada žestoko kritikovao Vesli Snajder (Wesley Sneijder), kao i Endi van der Mejde (Andy van der Meyde).

 

VIDEO