Turske vlasti će tražiti izručenje Enesa Kantera

Enes Kanter je već odavno persona non grata u svojoj rodnoj Turskoj, prije svega zbog javnog kritikovanja tamošnje vlasti, a posebno predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Sada stižu informacije i da su turske vlasti pokrenule proces u cilju dobavljanja međunarodnog naloga za Kanterovo hapšenje, zbog otpužbi da je dijelom terorističke organizacije.

Associated Press je danas citirao navode turskog Sabaha da su državni tužioci spremili zahtjev za hapšenje i izručenje Enesa Kantera Turskoj, zbog njegovih navodnih veza sa Fethullahom Gulenom, iz čega, prema turskim vlastima, proizilazi i činjenica da je košarkaš New York Knicksa dio terorističke organizacije.

Navodno turski zvaničnici rade na tome da se Kanter nađe na Interpolovoj crvenoj potjernici.

Nedugo nakon pojavljivanja ovih informacija Enes Kanter se oglasio na Twitteru.

"Turska vlada ne može ponuditi niti jedan jedini dokaz o mojim navodnim nedjelima. Ja čak nemam niti kaznu za parkiranje u SAD-u. Uvijek sam poštovao zakon", poručio je Kanter.

Sukob Kantera i turskih vlasti je pod lupom od maja 2017. godine kada je nakon zadržavanja ma rumunskom aerodromu objavio video snimak na kojem je Erdogana nazvao "Hitlerom ovog stoljeća".

Kanter s ponosom pokazao svoje dokumente: "Hido, jesi li još uvijek Erdoganov ker?"

Nekada proslavljeni NBA košarkaš, a danas predsjednik Košarkaškog saveza Turske Hidayet Turkoglu nedavno je poslao otvoreno pismo Enesu Kanteru, 'odbačenom' turskom košarkašu.

Ovaj 26-godišnji košarkaš New Yorka poručio je da neće sa ekipom putovati u London gdje će njegov tim odigrati meč protiv Washington Wizardsa 17. januara, uz obrazloženje da se plaši za sigurnost u Evropi i strahuje da bi ga turski tajni agenti mogli ubiti, jer je on otvoreni kritičar turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Kanter je brzo dospio na metu Turkoglua, koji je poručio da se košarkaš Knicka ne boji atentata, već da zapravo ne može u London zbog neposjedovanja vize.

"Zabrinuto sam primio vijesti o tome da košarkaš New York Knicksa Enes Kanter neće putovati u London zbog straha za sopstvenu bezbjednost. Kanter je član terorističke organizacije Fethullaha Gulena i jasno je da on ne želi da ode u Veliku Britaniju zbog toga što će imati problema sa vizom, a ne zbog potencijalnog atentata. Takve izjave samo su dio strategije kaljanja ugleda Turske, kao i pokušaji skretanja pažnje na sebe. Kanter je na taj način napao i britanske bezbjednosne službe u pokušajima da pogorša odnose Turske i Velike Britanije. Očigledno je da su njegove izjave iracionalne i da prkose istini", izjavio je Turkoglu.

Kanterova replika stigla je veoma brzo. Na Twitteru je ovaj košarkaš priložio svoje dokumente, te uvrijedio Turkoglua nazvavši ga "Erdoganovim psom" u slobodnom prevodu.

"Ovo su moje putne isprave, ne postoji problem sa vizom - mogu ići u London. Ili si izgubio kontakt sa stvarnošću, ili su još uvijek Erdoganov ker. Nastavi mahati repom", napisao je Kanter.