Turski Timovi U Evropi Nekad i Sad

b

ISTANBUL 2023. POPRIŠTE NAJBITNIJE BITKE U KLUPSKOM FUDBALU.

Da li postoji šansa da se ponovi spektakl od pre 18 godina na ovom istom mestu, samo sa drugim učesnicima?

Prošlo je 10 meseci od prvog meča ove sezone u Ligi Šampiona, a to je bio meč preliminarne runde kvalifikacija između Levadije iz Talina I Vikingura iz Rejkjavika. Preleminarna runda je bila turnirskog tipa između 4 prvaka nacionalnih šampionata plasiranih od 52-55 mesta na UEFA rang listi.

Kao treptajem oka stigli smo do same završnice ovog najbitnijeg klupskog fudbalskog događaja.

Turski Timovi U Evropi Nekad I Sad

Kao prvo poznato je koliko su turci fanatični u svemu što rade , a pogotovo u fudbalu, samim tim ta velika ljubav koju gaje prema ovoj igri dovela ih je I do organizacije ovog događaja. I pored velikih ulaganja Turski timovi nemaju puno uspeha poslednjih godina u UEFA takmičenjima, a pogotovo u Ligi Šampiona.

Najuspešniji klub u UEFA takmičenjima je Galatasaraj koji je 2000 godine osvojio tadašnji UEFA kup (Liga Evrope) I Superkup Evrope pobedom nad Real Madridom sa 2:1. U ligi Šampiona (Kupu Šampiona) je najveći domet bilo polufinale 1989 gde su poraženi od Steaue ukupnim rezultatom 5:1.

Ostali Turski klubovi nisu bili ni približno tako uspešni u UEFA takmičenjima.

Što se tiče reprezentacije Turske, najveći uspeh je treće mesto na Svetskom Prvenstvu  u Koreji I Japanu 2002 godine.

Ove godine od Turskih timova, samo je Fenerbahče prošao u osminu finala Lige Evrope I tu je ispao od Sevilje, dok je Trabzonspor ispao u grupnoj fazi ali prošao u Ligu Konferencije gde je takođe ispao u prvoj nokaut fazi.

U Ligi Konferencija je nastupao još jedan tim Sivaspor ali je ispao u osmini finala.

 

Bogata Istorija Istanbula

Istanbul je bio prestonica tri velike imperije : Rimske, Vizantijske I Otomanske I jedini je grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta Evropi I Aziji. Kroz istoriju je bio poznat po imenima Vizantion, Konstantinopolj I Carigrad.

Broji preko 15 miliona stanovnika I jedan je od najmnogoljudnijih gradova sveta. Vrlo interesantna činjenica je da su lale poreklom iz Istanbula a ne iz Holandije kako se misli.

Interesantno je da je najbolji Turski fudbaler svih vremena Hakan Šukur nepoželjna osoba u svojoj zemlji zato što je podržao opoziciju u pokušaju vojnog puča.  Trenutno živi kao izbeglica u Americi I radi kao pekar.

 

Stadion Ataturk

Izgradnja Olimpijskog stadiona Ataturk započeta je 1997 a završena je 2002 godine. Gradnja je započeta sa ciljem uspešne kandidature za olimpijske igre 2000 godine , koje su održane u Australiji. Kandidovali su se još I 2004,2008,2012 I 2020 ali svaki put bezuspešno.

Izgradnja je koštala preko 80 milione eura a stadion je sa svojih 76,700 mesta dobio I 5 zvezdica od UEFA po njihovim strogim standardima. Ovaj stadion je I zvanični nacionalni stadion turske reprezentacije.

2005 godine je odigrano epsko finale na ovom stadionu između FK Liverpula I FK Milana. Kao što je verovatno I većini poznato  utakmica je završena  3:3 posle vođstva Milana od 3:0. Golove su postigli Maldini u 1minut I Hernan Krespo u 38 I 43 minutu za Milan , dok su strelci za Liverpul bili Stiven Džereard u 54 minut, Šmicer u 56 I Ćavi Alonso u 87 minutu. Liverpul je izvojevao pobedu posle boljeg izvođenja penala gde je bilo 3 :2 u penal seriji. Ostaće ovo finale upamćeno kao jedno od najboljih u ovom takmičenju.

Ukoliko mislite da ovakva utakmica može da se ponovi , posetite kladioniceusrbiji.com prikupite više informacija I izaberite neku po vašem izboru.

Finale je za sezonu 2022-2023 je zakazano za  10 jun 2023 godine u 21 sat po centralno Evropskom vremenu (22h po lokalnom)

Odigrani su I mečevi prve runde četvrtfinala, a ostvarni su sledeći rezultati.

 

            1.Real Madrid – Čelzi 2:0  revanš je 18.04. U 21 h u Londonu

            2.Milan – Napoli 1:0  revanš je 18. 04. U 21h u Napulju

3.Benfika – Inter 0:2 revanš je 19.04. u 21h u Milanu

4. Mančester Siti – Bajern Minhen 3:0 revanš je 19.04. u 21h u Minhenu

 

 

Po rezultatima prvih utakmica najbliže smo mečevima u polufinalu između Real Madrida I Mančester Sitija I Intera I Milana. Ipak treba sačekati da se odigraju preostale utakmice , kakvih je preokreta bilo u prošloj sezoni, svi su u igri do poslednjeg zvižduka.

Da li će Real Madrid biti dovoljno dobar da odbrani krunu, I titulu najboljeg tima u Evropi ostaje nam da vidimo. Svakako biće mnogo dobrog fudbala do kraja ove sezone. A krunisanje će biti na Ataturk stadionu u Istanbulu kao I pre 18 godina.