Ukoliko se ne okonča takmičenje u Kupu BiH, Borac će igrati kvalifikacije za EL

Borac BL
Fudbalski klub Borac igrao bi u kvalifikacijama za Evropsku ligu u slučaju da se ne okonča ligaško i Kup takmičenje u Bosni i Hercegovini.

Ovu informaciju potvrdila je UEFA, navodeći da bi u slučaju prekida Kupa, klub koji je najviše rangiran u domaćem prvenstvu, a koji se nije kvalifikovao u evropska takmičenja, osigurao plasman u kvalifikacije za EL naredne sezone.

U trenutku prekida sezone Borac je bio četvrtoplasirani, što znači da bi Banjalučani predstavljali BiH u kvalifikacijama za EL.

Pismo UEFA-e koje potpisuje generalni sekretar Theodore Theodoridis dostavljeno je svim njenim članicama, a njemu se objašnjava procedura.

“Prijave za UEFA-inu Ligu Europe (UEL) u sezoni 2020/2021. – pobjednici domaćeg kupa.

Pored usvajanja “Smjernica o principima prava nastupa u UEFA-inim klupskim takmičenjima – Covid-19” (Smjernice) od strane Izvršnog komiteta UEFA-e prošle sdmice – koje su vam saopštene preko cirkularnog pisma br. 24/2020. od 24. aprila 2020. – i obzirom na činjenicu da će Pravilnik UEFA-ine Lige Evrope (sezona 2020/2021.) (UEL Pravilnik) stupiti na snagu 1. maja 2020., Izvršni komitet UEFA-e je danas donio sljedeću odluku da odgovori na scenario u kojem nacionalna asocijacija nije u stanju okončati dmaći kup i, prema tome, ne može odrediti pobjednika domaćeg kupa koji bi se prijavio u UEL 2020/2021.:

1. Za prijavu u UEL 2020/2021., ukoliko neka nacionalna asocijacija iz opravdanih razloga (poput onih navedenih u Smjernicama) preuranjeno prekine domaći kup pa, kao posljedicu toga, ne može utvrditi pobjednika domaćeg kupa po sportskih zaslugama – primjenom analogije iz Člana 3.04 UEL Pravilinika – klub koji je najviše rangiran u domaćem prvenstvu, a koji se nije kvalifikovao, kvalifikovaće se za UEL 2020/2021. u fazi koja je prvobitno rezervisana za najniže rangiranog predstavnika domaćeg prvenstva, a samim tim, onda i svaki predstavnik domaćeg prvenstva pristupa takmičenju u fazi koja je prvobitno bila rezervisana za predstavnika domaćeg prvenstva koji je rangiran neposredno iznad njega. Pristupna lista za UEFA-ina klupska takmičenja 2020/2021. se mora u skladu s tim prilagoditi.

2. Prijava u UEL 2020/2021, u situacijama kada je domaće takmičenje u kupu završeno ili u prvobitnom ili u drugom formatu i kada je kvalifikovanje relevantnih klubova postignuto sportskih zaslugama, i dalje ostaje nepromijejena.

3. Postupak prijema u UEL 2020/2021. i odgovarajući kriterij navedeni u Članu 4. UEL Pravilnika ostaju na snazi u svim slučajevima”, navodi se u pismu.