Zdravko Mamić: Ako ću služiti zatvorsku kaznu, to će biti u mojoj prvoj domovini - BiH

Mamić
Nakon što je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je osuđen na šest i po godina zatvora, nekada prvi čovjek NK Dinamo Zagreb Zdravko Mamić danas održava konferenciju za medije.

 

Mamić je osuđen zbog izvlačenja 116 miliona kuna iz Dinama, a njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci zbog čega je podnio ostavku na funkciju trenera i sportskog direktora. Bivšem direktoru Modrih Damiru Vrbanoviću zadržana je kazna od tri godine zatvora.

Zdravko Mamić je u junu 2018. godine napustio Hrvatsku i od tada se nalazi u BiH. Na otvaranju konferencije za medije je kazao da nije bjegunac, da se nalazi u svojoj državi i da će u njoj služiti zatvorsku kaznu ako do toga dođe.

"Nalazimo se u mojoj prvoj domovini Bosni i Hercegovini. Dosad sam govorio da mi je druga domovina jer je to logično, rođen sam u Hrvatskoj u Bjelovaru, cijeli život sam proveo u Zagrebu, a moji roditelji su porijeklom iz BiH, ali danas s punom odgovornošću i sviješću kažem da je BiH moja prva domovina iz dva razloga. Jedan je, ukoliko doće du ću služiti zlatvorsku kaznu, služit ću je u isključivo u BiH, svojoj domovini. Drugo, nikad nisam bio ni formalno bjegunac, niti danas, jer kako sam mogao pobjeći iz vlastite države čije ima državljanstvo? Bio sam na službenom putu u trenutku kad se u Osijeku izricala presuda, nisam bio dužan biti prisutan. Bio sam u BiH, slušao sam izricanje presude na TV-u, a kad je izrečena presuda, ostao sam u svojoj matičnoj državi", izjavio je Mamić.

Potvrdio je da više nema nikakve funkcije u Dinamu.

"Sa današnjim danom, podio sam ostavku na članstvo u Skupštini Dinama. Zatražio sam da mese razriješi i funkcije savjetnika kluba. Formalno, nisam član nijednog tijela u Dinamu. Moje ostavke su neopozive, to je završena priča", poručio je Mamić.