Zmajevi večeras u “zemlji leda i vatre” moraju domaćinu “oteti” bodove

zmajevi
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20:45h u Rejkaviku igra utakmicu 6. kola kvalifikacija za EURO 2024. godine.

 

Novi selektor, Meho Kodro, svoj drugi mandat na klupi Zmajeva počeo je neuvjerljivom pobjedom protiv Lihtenštajna od 2:1, ali pola posla je u ovom kvalifikacionom prozoru odradio. Osvojio je tri boda, a još tri su na raspolaganju večeras.

Bit će potrebno, međutim, mnogo teže ostvariti nego protiv Lihtenštajna, koji je trenutno 200. reprezentacija svijeta. U poređenju sa Zmajevima, Island se na FIFA-inoj rang listi nalazi “u komšiluku”. Zmajevi su trenutno 62. na svijetu, dok su Islanđani 67, pa se očekuje da će meč biti daleko neizvjesniji od onoga što smo očekivali u prošlom meču.

Na našoj strani je psihološka prednost rezultata iz Zenice, gdje smo Islanđane savladali bez velikih problema, uz dosta dopadljivu i efikasnu igru. Dva gola Krunića i jedan Dedića u Zenici opomena su Islanđanima da Bosna i Hercegovina ima oružja iz kojih može pogađati. Islanđani će imati prednost domaćeg terena i i publiku na svojoj strani. Za očekivati je da su naučili lekciju iz Zenice i da će pokušati da neutrališu najveće opasnosti, najprije Edina Džeku, a potom i naše bekove koji često kreću napad.

Pobjeda je imperativ, ne zbog časti, već zbog tabele. Zmajevi moraju dodatno smanjiti zaostatak za Slovačkom i Luksemburgom, najprijatnijim iznenađenjem kvalifikacija u Grupi J, koje imaju po 10 bodova na tabeli, dok Bosna i Hercegovina ima 6.

Teško je očekivati da će Lihtenštajn iznenaditi Slovake, dok je Portugal favorit protiv Luksemburga. Iako se poziciono situacija na tabeli neće bitno promijeniti, smanjena bodovna razlika mogla bi Kodrinim izabranicima dati dodatni vjetar u leđa kako bi u nastavku kvalifikacija imali šansu da dođu do drugog mjesta.

Nadati se da će Zmajevi zaigrati hrabro, sportski bezobrazno i napadački od prve minute, budući da sada i tabela donekle diktira koliko agresivno moraju igrati kako bi došli do željenog cilja. Prečesto smo u posljednjim godinama igrali bojažljivo, ziheraški i bez uvjerenja da imamo kvalitet.

Ukoliko bi reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila na Islandu, san o Euru bio bi skoro nedostižan, iako ne i matematički nemoguć.

Hladni Island Zmajevima bi mogao učvrstiti vjeru i vratiti poljuljano samopouzdanje, a nade navijača reprezentacije BiH leže u tome da će Džeko i društvo u zemlji “Leda i Vatre” uspjeti oteti sva tri boda i pokazati sebi i navijačima da su pravi kada je najpotrebnije.

Sretno Zmajevi!