Zrinjski pobijedio Borac u revanšu i osvojio Kup BiH

F

Foto: HŠK Zrinjski

Fudbaleri Zrinjskog su pobijedili banjalučki Borac i u revanš susretu finala Kupa BiH i tako osvojili ovo takmičenje. 

Uzvratni meč finala završio je rezultatom 0:1 i "Plemići" su na kraju pobijedili ukupnim rezultatom 0:2, te odbranili trofej koji su osvojili prošle godine. 

Mostarci su prvi zaprijetili na ovom susretu, kada je nakon ubačaja Tomislava Kiša iz slobodnog udarca Mario Ćuže šutirao glavom, ali je lopta odsjela na prečki. Pokušali su oni u nastavku napada još nekoliko puta zatresti mrežu, ali im to nije pošlo za rukom. 

Borac je izgledao potpuno bezidejno u prvom dijelu, a jedini put kada im se otvorila šansa, oni su tražili penal. Riječ je o duelu Barišića i Jurilja iz 30. minute, ali glavni sudija Irfan Peljto je samo odmahnuo rukama i rekao im da nastave. 

Kiš je pri kraju prvog dijela ponovo zaprijetio golu Miloševića, ali čuvar mreže Banjalučana je loptu odbio daleko od svog gola. 

Poslije deset minuta igre u drugom dijelu desila se i opasna sitaucija u šesnaestercu Zrinjskog, ali je Šunjić pokušaj Borca.

Nardin Mulahusejnović je mogao značajno povećati prednost u 60. minuti, nakon centaršuta Tičinovića, ali je on iz peterca uklizao i lopta je otišla pored gola. 

Najbolja šansa za Borac stigla je u 76. minuti, kada je Herera (Herrera) ukrao loptu neopreznoj odbrani Zrinjskog i poslao je u kazneni prostor. Međutim, Barišić je intervenisao ispred Lukića i spasio svoj gol. 

Pobjedu Zrinjskom u revanšu donio je Matija Malekinušić u 82. minuti susreta, nakon što je Bradarić odlično prebacio odbranu, a ofanzivac Mostaraca primio loptu na prsa i pogodio iz voleja. 

Imao je priliku Kvržić u samom finišu postići pogodak, nakon ubačaja Vukovića, ali je golman Karačić to sjajno odbranio. 

Zrinjskom je ovo treći put u historiji da su podigli trofej namijenjen pobjedniku Kupa BiH, nakon što su to prethodno uradili 2008. i 2023. godine. 

Zanimljivo je i da su bez primljenog pogotka osvojili ovaj trofej. 
 

Borac će se na kraju morati zadovoljiti "samo" titulom prvaka BiH, ali od ulaska u odabrano društvo klubova koji su osvajali duplu krunu nema ništa.