U Vladi FBiH danas sastanak o krizi u ArcelorMittalu Zenica

.

U sjedištu Ministarstva energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine danas bi trebao biti održan sastanak o situaciji u kompaniji ArcelorMittal Zenica, čiji su se radnici jutros ponovo, peti put ove sedmice, okupili ispred zgrade uprave ove kompanije te započeli dvosatni protest.

Sastanak je organizirao resorni ministar Vedran Lakić, a trebali bi prisustvovati i predstavnici menadžmenta kompanije te predstavnici sindikata. Sindikalci se nadaju da će na ovom sastanku biti prisutan i premijer Nermin Nikšić, mada za sada nemaju potvrdu i njegovog prisustva.

Zahtjevi sindikata

Sindikalce će, pak, predvoditi predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović, a prisustvovat će i predsjednik Samostalnog sindikata AMZ-a Rašid Fetić te Saveza samostalnih sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenan Mujkanović.

- Mi ćemo se pojaviti i iznijeti svoje zahtjeve, a prvi i osnovni bit će isplata cijelog iznosa plaće za novembar onim ljudima kojima je umanjena, a zbog čega i organiziramo ove proteste. Naši će članovi i danas provesti dva sata na protestu ispred upravne zgrade - kazao je Fetić, koji je neko vrijeme i jutros, prije polaska u Sarajevo, proveo s radnicima na protestu.

 

Na pitanje da li će se pojaviti predstavnici kompanije, Fetić ističe kako ne zna, jer “s njima nije ni bio u kontaktu”, ali da će, ako se eventualno i ne pojave, i to biti neki stav i odgovor.

- Ne vjerujem da bi sastanak bio zakazan bez pristanka svih strana. Mi ćemo ponoviti svoje stavove. U slučaju da se ne dogovorimo, u ponedjeljak nastavljamo naše proteste pred zgradom uprave - najavio je Fetić, koji je dodao kako preko vikenda neće protestirati jer su to neradni dani za zaposlene u Direkciji.

Zadnja ponuda iznešena u subotu

Kompanija u pregovorima koji su se vodili ove godine nije prihvatala zahtjev Sindikata za uvećanje ukupnih primanja za 25 do 30 posto, a njihova zadnja ponuda koju su iznijeli u subotu, sadržavala je jednokratnu isplatu svim radnicima u iznosu od dva posto godišnje plaće, isplatu regresa, uvećanje naknade za topli obrok s pet na 7,5 KM te isplatu "bajramaluka" u novcu, u iznosu od 100 KM.

Ponuda nije sadržavala i uvećanje plaće, što je bio izričit zahtjev Sindikata, ali jeste i eventualnu isplatu bonusa, varijabilnog dijela plaće ako preduzeće bude iskazalo pozitivan poslovni bilans na kraju ove kalendarske godine.

U periodu trajanja štrajka rade departmenti Energetika i Koksara, sa ukupno 562 radnika, koliko je naloženo arbitražom o obaveznim poslovima, dok radnici koji su u štrajku svakodnevno dolaze na posao i sjede na svojim radnim mjestima.