10 kriminalnih hrvatskih izvedbi koje bi trebalo prijaviti umjesto Josipe Lisac

index
KAO ŠTO vjerojatno već svi znate, Josipa Lisac uznemirila je duhove svojom izvedbom hrvatske himne, a neke je to toliko uznemirilo da su podigli tužbu.

Boško Županović preko noći je postao zvijezda tabloida, a njegova tužba predmet sprdnje na društvenim mrežama. Kako vrijeme odmiče, doznajemo sve više detalja iz zanimljive biografije ovog ljutitog i svestranog domoljuba.

No umjesto da se bavimo Županovićevom biografijom, mi smo odlučili sastaviti listu još nekih "velikih zločina" protiv glazbe ne bi li pravda bila zadovoljena.

I da, svjesni smo da se ne radi o himni niti himnama i da će možda biti besmisleno tražiti pravdu pred sudom, ali budimo iskreni, sve u ovoj priči je tako neoprostivo glupo i besmisleno.

Boris Novković - My Sharona

Ovo, naravno, nije himna, ali prilično smo sigurni da je ovo zločin prema izvorniku. My Sharona nikada nije zvučala gore, a Boris Novković je višestruki prijestupnik jer je tijekom karijere nagomilao više obrada i sve su na razini Mašte moje.

Vladimir Kočiš Zec - Ispod marelice

Ne znamo je li ovo posao za domaće ili međunarodne sudove, ali ono što je Vladimir Kočiš Zec učinio s pjesmom Bryana Adamsa Cloud Number 9 mora biti nezakonito u barem nekoliko država jer radi se o lošoj obradi pjesme Bryana Adamsa, čovjeka kojeg su autori South Parka svojevremeno opisali kao pjevača zbog kojeg bi se kanadska vlada trebala ispričati.

Višnja Pevec - Zar je voljeti grijeh

Prilično smo sigurni da voljeti nije grijeh (barem ne u većini slučajeva kada se radi o punoljetnim osobama), ali činiti ovo od pjesme jest. Točnije, učiniti ovo pjesmi trebalo bi biti kažnjivo zakonom, a o tome bi nešto više trebao znati Boško Županović, lovac na obrade.

Pravila igre - Bohemian Rhapsody

Ako ste se odlučili obrađivati legendarni hit grupe Queen, morate biti prilično sigurni da ćete taj posao odraditi na razini jer u suprotnom činite nepravdu jednoj od himni rock glazbe. Jasno nam je da je želja bila odati počast Freddieju, ali put na Boškovu crnu listu popločan je dobrim namjerama.

Vuco - Šta je, šta je

Vuco se prilično hrabro dohvatio obrade velikog (i jedinog) hita grupe Kajagoogoo Too Shy, a u njegovoj verziji to se pretvorilo u Šta je, šta je. I to nije toliko grijeh prema izvorniku, koliko prema muževnom opusu ove domaće legende od koje bismo očekivali da će obraditi nešto s više testosterona.

Pamela Midžić - Bilo što učinjeno u blizini mikrofona

Trebamo li stvarno bilo što dodati? Boško, urgiraj!

Ava Karabatić i Ivan Pernar - Ima li nade za nas

Riječki bi lovac u ovom slučaju mogao ubiti dvije muhe jednim udarcem jer radi se o čak dvoje predsjedničkih kandidata koji zajedničkim snagama vrše zločin nad zabavnjačkim hitom, a zabilježena je samo minuta njihovog brutalnog mrcvarenja i to je i više nego dovoljno.

Vesna Pusić - Moja domovina

Moja domovina nije himna, ali prilično je blizu tome što zločin Vesne Pusić čini još gorim jer uzela je nešto što volimo i pretvorila to u užas epskih razmjera.

Klapsko pjevanje ne samo da je hrvatska tradicija, već ga je UNESCO uvrstio i na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Ono što joj čini Kolinda Grabar-Kitarović mora biti barem teži prekršaj.

Kolinda i himna

U redu, Josipa Lisac možda nije učinila nešto što se svidjelo svima, ali ono što je s himnom učinila bivša predsjednica vrlo se vjerojatno nije svidjelo nikome i ne da graniči s vrijeđanjem himne - ovo jest uvreda himni, pjevanju i riječima "lijepa", "naša" i "domovino". I upravo zato bi ova izvedba trebala biti sljedeći veliki slučaj za "tužitelja nad tužiteljima". Ovo je uistinu veliki zalogaj i treba ga što prije izvesti pred lice pravde.