2 850 000 KM raspoređeno za projekte gradovima i općinama USK

asd
Sa današnjom isplatom granta u iznosu od 924 500 KM za projekte u Općini Bužim, Vlada Unsko-sanskog kantona realizirala je odluke o raspodjeli kapitalnih grantova drugim nivoima vlasti za ovu godinu.

Ukupno, za projekte  općinama i gradovima USK,  raspoređeno je  skoro tri miliona konvertibilnih maraka u ovoj godini, tačnije 2 850 000  KM a podržano je ukupno 127 projekata u lokalnim zajednicama, kazao je premijer USK Mustafa Ružnić na današnjem sastanku sa predsjedavajućim i dopredsjedavajućim Skupštine USK Razim Halkićem i Nisvetom Jusićem i predsjednicima zastupničkih klubova Fatkom Kulenović i Aganom Bunićem.

Premijer Ružnić i ministar finansija u Vladi Unsko-sanskog kantona Vedran Prša ovom su prilikom informisali predstavnike zakonodavne vlasti Kantona o trenutnoj finansijskoj situaciji i presjeku aktivnosti kojima je Ministarstvo finansija postiglo da se sustigne isplata  zatečenih dugovanja i isplata budžetskim korisnicima. Također su istakli  da se naredna aktivnost odnosi na isplate poticaja pčelarima a posebno se, sa Ministarstvom privrede, radi na programima podrške privredi kroz  projekte jačanja konkurentnosti, podršku novoosnovanim poduzećima te tradicionalnim i starim zanatima.

Predstavnici zakonodavne vlasti istakli su da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom kantonalne vlasti  u korist gradova i općina Kantona te da je ovakva sinergija djelovanja vlasti najbolji model za rješavanje problema i realizaciju projekata koji su važni za život građana i budući razvoj Krajine.

Riječi je  bilo i odzivu na nedavno objavljeni  Javni poziv za imaoce pravosnažnih sudskih odluka za potraživanja prema Unsko-sanskom kanton. S obzirom da je izražen interes velikog broja osoba za  vansudsku nagodbu za izmirenje obaveza utvrđenih pravosnažnim sudskim odlukama, na ovom sastanku premijer i ministar finansija USK, najavili su da će se Vlada Kantona obratiti  Skupštini Kantona sa zahtjevom za saglasnost za  kreditno zaduživanje u iznosu od 17 miliona KM za namjenu isplata dugovanja po pravosnažnim sudskim presudama za sve koji su iskazali interes.

Image
erg