Afera u Srbiji: 200 vojnika odalo počast četničkom vođi Draži Mihailoviću

Prava afera potresa Vojsku Republike Srbije, nakon što je objavljena fotografija na kojoj srbijanski vojnici odaju počast četničkom komandantu Draži Mihajloviću položivši vijenac na njegov spomenik.

Kako prenose srbijanski mediji, mnogi su posumnjali da je riječ o fotomontaži, no Blictvrdi da srbijanski vojnici zaista jesu odali počast četnicima na Ravnoj gori, te da je fotografija koja kruži internetom autentična. Također, navedeno je da je bilo prisutno 200 vojnika.

S druge strane, iz Ministarstva za odbranu Srbije su demantirali da su pripadnici vojske učestvovali u obilježavanju godišnjice Ravnogorskog pokreta i položili vijenac na spomenik Mihailoviću. Ipak, na insistiranje medija, u kabinetu srbijanskog ministra za odbranu Aleksandra Vulina priznali su da se to zaista dogodilo, ali da su vojnici to učinili "samoinicijativno", mimo programa Vlade Srbije.

"Pripadnici Vojske Srbije nisu dobili dozvolu da to učine. To je učinjeno mimo Plana i programa koji donosi Odbor Vlade za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije", kazao je sagovornik Blica.

Vojni analitičar Aleksandar Radić navodi da je svašta moguće, pa i da se ovakve stvari dešavaju u Vojsci.

"Naši nacionalisti koji su nose kokarde i brade i koji su bili okrenuti Zapadu, sada se zaklinju u Istok. Živimo u konfuznom vremenu, a takva nam je i vojska. Ipak, ako Ministarstvo odbrane nije znalo da pripadnici VS odaju počast četnicima, od njih očekujem odgovore ko se pojavio na Ravnoj Gori, koja jedinica i zašto. Šta god mislili, Jugoslovenska vojska u otadžbini je poražena snaga u Drugom svetskom ratu ineprihvatljivo je veličati snage koje su kolaboracionističke", ističe Radić.

Sa druge strane, Predrag Bogićević, predsjednik Saveza Ravnogorskih pokreta, kaže da riječ o jednoj u nizu pozitivnih promjena koje se dešavaju u Vojsci Srbije posljednjih mjesec dana.