22 godine od formiranja profesionalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa

U godini tokom koje se obilježava 120. godine traficije vatrogastva na području Općine Bosanska Krupa i 120. godina od osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa bilježimo još jedan vatrogasni jubilej.

Dana 12. decembra 1996. godine uspostavljena je i otvorene službene prostorije Upravne organizacije (UO) Teritorijalne vatrogasne jedinice (TVJ) Bosanska Krupa čiji kontinuitet danas nastavlja Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) Općine Bosanska Krupa.

Danas se navršavaju 22 godine od skromnih početaka i osnivanja TVJ Bosanska Krupa na čelu sa tadašnjim starješinom jedinice Esmirom Bećirevićem i tehničkim rukovodiocem Refikom Mešićem.

Ubrzo po osnivanju i uređenju prostorija, jedinica je popunjena sa pet profesionalnih vatrogasaca koji su dugi niz godina sa skromnim voznim parkom i vatrogasnom opremom bili stub zaštite od požara i vatrogastva na području Općine Bosanska Krupa.

U periodu od osnivanja jedinica je prošla više faza u samom ustrojstvu da bi sadašnji ustroj dobila 27. decembra 2012. godine, kada je u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva iz 2009. godine od strane Općinskog vijeća osnovana Profesionalna vatrogasna jedinica Općine Bosanska Krupa.

Image

Pored novog ustroja jedinica je u posljednjih osam godina izvršila potpunu revitalizaciju i obnovu voznog parka te udvostručavanje operativnog sastava te danas broji 12 operativnih vatrogasaca, pored kojih u jedinici djeluje i servis aparata za početno gašenje požara i izolacionih aparata.

Ovi značajni pomaci u ljudskim potencijalima, kao i u nabavci četiri vatrogasna vozila i potrebne opreme u koju je uloženo preko 300.000,00 KM, su napravljeni uz snažnu podršku općinskog načelnika Armina Halitovića.

Danas, nakon 22 godine postojanja i rada, jedinica posjeduje i raspolaže sa respektabilnim voznim parkom, opremom i ljudskim resursima sa kojim može pružiti adekvatnu zaštitu ljudskih života i imovine građana na čitavom području Općine.

I pored sadašnjih potencijala jedinica, kao osnovna snaga za vatrogastvo, može i mora stremiti ka višem nivou opremljenosti i obučenosti radi boljeg i sigurnijeg okruženja na području lokalne zajednice.

U tom cilju od strane Općine se pruža značajna podrška i dopunskim vatrogasnim snagama DVD Bosanska Krupa i VD Otoka iz Bosanske Otoke kako bi se zajedničkim naporima nastojali postići što veći standardi i direktive Europske unije u domenu zaštite od požara i vatrogastva.

Image