SJEĆANJE: 25.godišnjica pada aviona na cazinsko naselje Mala Lisa

U ovom padu aviona tragično je život izgubio 12. godišnji Sabahudin Dino Semanić.

“I još jednom se tresla Bosna, nebo nad njom u plamenu, zemlja natopljena krvlju i suzama, jedan 12-godišnji dječak mrtav. Dvanaest godina roditeljske ljubavi, brige, strepnje, nadanja, jučer je pokopana. Devet osakaćenih, desetak spaljenih i više oštećenih stanova, više desetina ljudi bez krova na glavom, strah, beznađe, užas, posljedice su u najkraćem posljednjeg četničkog raketiranja naše Općine. I još jednom srpski smijeh u oči UN-u, UNPROFOR-u, svjetskim moćnicima, smijeh cijelom svijetu, Srbi mogu i smiju sve!”


Ovako je glasio početak teksta kojim je RTV Cazin započela reportažu 19.11.1994. godine, prije 25 godina, kada se srpski borbeni avion srušio u Cazinu.
Tog dana pilot borbenog aviona J-22, Boro Nović iz Kraljeva, zapeo je za dimnjak tvornice papira i ambalaže u Cazinu, a zatim se srušio i udario u stambenu zgradu u naselju Mala Lisa.


U ovom padu aviona tragično je život izgubio 12. godišnji Sabahudin Dino Semanić. 
Pored uništenog jednog dijela zgrade, je skraćenje dimnjaka cc 10 metara, te nakrivljenje koje nas je dugo podsjećalo na ovaj nemili događaj. Nekliko godina poslije toga, stanovnici Cazina ali mnogobrojni prolaznici mogli su da vide nakrivljeni dimnjak koji nas je podsjećao na ratna dešavanja.

Ipak, u poslijeratnom periodu isti je demontiran, a više od dvadeset godina kasnije ostaju još rijetke fotografije koje nam bude sjećanja na nakrivljeni dimnjak TKA “Incel” Cazin koji je, slobodno možemo reći, srušio agresorski avion 1994. godine.

Pogledajte video reportažu koju je snimila cazinska televizija te kobne godine!