Gubitak kilograma: 5 napitaka koje trebate piti prije spavanja ako želite smršati

sok
Nekvalitetan san se povezuje s debljanjem, promjenom hormona, problemima sa šećerom i inzulinom u krvi, te još mnogim zdravstvenim tegobama. Da biste postigli kvalitetan san, morate dobro paziti šta radite prije nego što padne noć. Iako već vjerovatno znate da konzumiranje kofeina i šećernih napitaka prije spavanja može poremetiti vaš san, drugi hranjivi sastojci vam zapravo mogu koristiti. Konzumiranjem određenih napitaka možete pomoći tijelu u izgradnji mišića, poboljšanju stabilnosti šećera u krvi i sagorijevanju masti. Body.ba vam donosi nekoliko napitaka koji vam mogu pomoći ako želite smršati:

 

Sok od grožđa

Mala čaša 100-postotnog soka od grožđa može vam pomoći da sagorijevate masnoće dok spavate. U istraživanju iz 2015. godine u časopisu International Journal of Goesity, otkriveno je da resveratrol - antioksidans u grožđu, pretvara bijelu mast koja se skladišti u kalorije, u smeđu masu koja ih sagorijeva.

Čaj od kamilice

Vruća šoljica ovog čaja povećava nivo glicina u vašem tijelu, neurotransmitera koji opušta vaše živce i djeluje kao blagi sedativ. Štaviše, kamilica je povezana s poboljšanom kontrolom glukoze i gubitkom kilograma. Samo pripazite da čaj koji pijete prije spavanja ne sadrži kofein.

Kefir

Napravljen od fermentiranog mlijeka, ovaj napitak bogat probioticima djeluje na vaš mikrobiom u crijevima kako bi povećao nivo zdravih bakterija, promovisao pravilnu probavu i pomogao vam da učinkovitije apsorbujete vitamine i minerale.

Voda

Ako pijete vodu, ne pijete kalorije, a to vam uvijek pomaže u napredovanju što se tiče gubitka kilograma. Jedno istraživanje pokazalo je da je pijenje vode povezano s više restorativnog sna i manje dnevne pospanosti. A više spavanja može pomoći i u mršanju.

Mlijeko

Čaša mlijeka vam može pomoći da čvršće spavate zahvaljujući zdravoj dozi triptofana i kalcijuma. A više sna znači manje žudnji za nezdravom hranom tokom sljedećeg dana. Mlijeko također sadrži proteine koji pomažu u izgradnji mišićne snage i rasta.