50 pacijenata obratilo se za pomoć Hitnoj službi Doma zdravlja

321
Pročitajte novosti grada Velika Kladuša:

Jedno narušavanje javnog reda i mira evidentirali su službenici Policijske stanice Velika Kladuša. Krivičnih djela nema prijavljenih. Saobraćaj se odvijao bez zastoja.

Prema riječima dežurnog vatrogasca Okanovića, protekla 24h bila su mirna za velikokladuške vatrogasce.

50 pacijenata obratilo se za pomoć Hitnoj službi Doma zdravlja. Dežurne doktorice Indira Bukvarević i Aida Dedić na dalje liječenje uputile su tri pacijenta.

Na području općine Velika Kladuša, isporuka električne energije je uredna.

Snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom je stabilno.

Svake se godine 1. juna obilježava Svjetski dan roditelja. Ovaj datum, koji su Ujedinjeni narodi proglasili 2012. godine, važan je podsjetnik na vrijednost i važnost porodice kao zajednice koja promovira zajedništvo, slogu i zdravlje kao najveću vrijednost. Obilježavanjem Dana roditelja odajemo priznanje onima koji se nesebično, vlastitim primjerom svakodnevno trude ulagati u razvoj i zaštitu najmlađih članova društva te naglašavamo važnost roditeljske uloge.

Svjetski dan mlijeka obilježava se 1. juna u cijelome svijetu s ciljem isticanja važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Prvi je puta obilježen 2001. godine na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO-a) koja izmjenjuje iskustva raznih zemalja i koordinira obilježavanje Svjetskog dana mlijeka i mliječnih proizvoda.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 01. juni:

– Na glavnim cestovnim pravcima u Bosni i Hercegovini saobraćaj se odvija bez zastoja i posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje su u toku radovi. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na dionicama cesta uz riječne tokove i u kotlinama. Dionicama cesta koje prolaze usjecima, iz BIHAMK-a upozoravaju na moguće odrone kamenja i zemlje na cestu.

Na dionicama cesta gdje su u toku radovi prometuje se sporije, pa se na vozače apeluje da voze opreznije i poštuju privremene regulacije prometa.

Zbog asfaltiranja kolnika na dionici M-4 Banja Luka – Prijedor (dionica Ivanjska – Lamovita), promet je obustavljen i preusmjeren preko Bistrice.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na:

  • M-5 Ripač – Dubovsko, Donji Vakuf – Turbe (Komar),
  • M-6 Grude – Ljubuški, Ljubuški – Vitina,
  • M-17 Konjic – Jablanica (tunel Crnaja), Buna – Tasovčići, Žepče – Zenica (Golubinja),
  • R-425a Zvirovići.
  • Zbog oštećenog mosta na dionici Rudo – GP Uvac, zabranjen je promet za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

– Danas u Bosni umjereno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 32 stepena.

– Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. Mada će povećana naoblaka i pljuskovi remetiti ugođaj i uzrokovati nešto lošije raspoloženje kod većine ljudi, umjerene temperature, uz povremene sunčane intervale i periode stabilnijeg vremena tokom dana, ipak će povoljno djelovati na opću sliku. Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene. U Hercegovini i Krajini biće ugodnije, uz više sunca.