6 namirnica koje će vam dići energiju na kraju ljeta

Hrana
Godišnji su prošli (ili gotovo prošli) pa je vrijeme za dozu energiju u suočavanju s novim radnim obavezama

Početak je septembra, a to znači da se ljeto sve više bliži kraju . Kralj ljeta može donijeti umor, mentalni i fizički, kod suočavanja s novim radnim obavezama nakon godišnjih odmora – no to nije ništa što se ne bi moglo riješiti. U tome će, uz nešto više odmora, pomoći i pravilna hrana koja će dati dodatnu energiju našim tijelima.

Ovih 6 namirnica idealne su za podizanje energije na kraju ljeta:

1. Lubenica

Iskoristite posljednje trenutke dok možete i uživajte u ovom voću bogatom likopenom koje vas održava hidratiziranom, svježom i zdravom. Lubenica je odličan izvor vitamina A i C, a pomaže i izgubiti višak kilograma, popraviti vid i pomoći u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.
Lubenicu možete i smrznuti za mjesece pred nama. Narežite je na kockice i zamrznite ih prvo na pladnju prije nego prebacite u vrećicu, kako se ne bi sve spojilo u jednu masu. Iako će lubenica smrzavanjem izgubiti dio svoje prirodne teksture – možete je dodati u smoothieje ili voćne sokove.

2. Bobičasto voće

Iako je sezona ovog voća gotovo prošla, na svu sreću stalno je dostupno smrznuto, a i jednako je zdravo kao i svježe. Borovnice, jagode, maline, kupine, ribizli, brusnice… Sve ove male bobice pršte vitaminima koji su daju energiju. Uz to imaju malo kalorija i šećera, u usporedbi s ostatkom voća, a pune su i vlakana i antioksidansima.

3. Losos

Jedenje lososa također povećava nivo energije, a ima i brojne druge koristi. Bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu boljem radu mozga i poboljšavaju pamćenje, a uz vitamine A i D, aminokiseline i selen, štite živčani sustav. Losos ima i učinak antidepresiva, a konzumiranje ove ribe pomaže u sprječavanju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Jedenje lososa dva puta sedmično pomaže u sprječavanju nastanka infarkta, moždanog udara, aritmije, visokog krvnog tlaka i smanjenju visoke razine triglicerida i kolesterola. Omega-3 masne kiseline u lososu potiču proizvodnju kolagena i vlakna elastina u koži, koji doprinose mladolikom izgledu kože.

4. Orašasto voće

Orašasto voće bogato je magnezijem koji pomaže pretvoriti šećere u tijelu u energiju koja je svima nama potrebna. Uz to, oraščići su bogati vlaknima, vitaminom E i folnom kiselinom – sve to pokazalo se uspješnima u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Sadrže i važne omega 3 kiseline, vitamine i minerale, kalij, fosfor i pogotovo kalcij koji pomažu jačanju kože, kose i noktiju, jačanju memorije i koncentracije. Postoje dokazi i da supstance kao što su biljni steroli i aminokiselina arginin pridonose očuvanju kardiovaskularnog sistema.

5. Tamna čokolada

Tamna čokolada bogata je brojnim mineralima – fosforom, magnezijem, željezom, kalijem i cinkom. Sadrži i cijeli niz vitamina B skupine, vitamin E i beta karoten. Sadrži i kofein i teobromin (metabolit kofeina), kemijski srodne spojeve ali i antioksidanse posebice flavonoide koji su zaduženi za bolje iskorištavanje kisika. Sadržaj flavonoida raste proporcionalno sadržaju kakaa pa birajte one sa 70 i više posto kakaa. Osim što mišićima omogućuju veću količinu kisika, dokazano je da tamna čokolada, također zbog velike količine antioksidansa, ubrzava metabolizam pa i tako djeluje na još brže sagorijevanje kalorija.

6. Naranče

Naranče su prepune kalijem i vitaminom C! Također, bogate su i vitaminom A, B1, B9 (folnom kiselinom), te mineralima kalcijem, kalijem i magnezijem. Tu su i vlakna, a koda naranče bogata je, također, vitaminima i mineralima, eteričnim uljima, a sadrži i tanin, pektin, gorke tvari i