65. dan invazije: "Još se moramo boriti, još moramo otjerati okupatore"

hh
65. dan invazije, evo trenutnog stanja:
  • Kontrolni punkt u ruskom selu Krupec u regionu Kursk bio je granatiran, rekao je guverner Kurska Roman Starovojt.

    Novinska agencija RIA prenosi da je rekao da nije bilo žrtava.

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su najnoviji raketni napadi u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu dokazali da Ukrajina ne može spustiti gard i da se i dalje mora boriti.

    U svom noćnom obraćanju ukrajinski čelnik je rekao da su projektili doletjeli u grad odmah nakon razgovora s glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

    "Ruski raketni napadi na Ukrajinu - Kijev, Fastiv, Odesu i druge gradove - još jednom dokazuju da ne možemo spustiti gard. Ne možemo misliti da je rat gotov. Još se moramo boriti, još moramo otjerati okupatore", rekao je Zelenski.

  • Ruski dobici u Donbasu došli su sa značajnom cijenom za ruske snage, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću.

    U izvješću se također navodi kako bitka za Donbas ostaje glavni strateški fokus Rusije, kako bi se postigao zacrtani cilj osiguranja kontrole nad oblastima Donjeckom i Luhanskom.

  • Zastupnički dom SAD-a dao je konačni prolaz zakonu kojim se pojednostavio vojni program zajma kako bi se Ukrajini brže pružila pomoć, kakav je SAD poznavao iz vremena Drugog svjetskog rata.

    Mjera, koja je usvojena u četvrtak navečer s 417 glasova za i 10 protiv, sada ide u Bijelu kuću kako bi predsjednik Joe Biden potpisao zakon.

Danas je 65. dan invazije Rusije na Ukrajinu.

 

Iz minute u minutu pratimo razvoj događaja.

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su najnoviji raketni napadi u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu dokazali da Ukrajina ne može spustiti gard i da se i dalje mora boriti.

- Rusija sprječava evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz goleme čeličane u gradu Mariupolju kako bi ih zarobila.

- Zastupnički dom SAD-a dao je konačni prolaz zakonu kojim se pojednostavio vojni program zajma kako bi se Ukrajini brže pružila pomoć, kakav je SAD poznavao iz vremena Drugog svjetskog rata.