74-godišnjak osuđen zbog bacanja petarde: Preminuo u zatvoru

.

Stanimir Brajković (74) preminuo je u zatvoru u Padinskoj skeli nakon što je, kako se sumnja, bio žrtva brutalnog zlostavljanja od strane cimera. Brajković iz Mladenovca je robijao zbog incidenta s petardom koja je bačena s terase njegovog stana, za što je osuđen na novčanu kaznu. Prema navodima Prekršajnog suda u Mladenovcu, Brajković je bio dužan platiti kaznu od 30.000 dinara ili odslužiti mjesec dana zatvora.

Prema spisima suda, Brajkoviću je stavljeno na teret da je izazvao detonaciju jakog intenziteta bacanjem petarde s terase svog stana, što je uzrokovalo strah i paniku među prolaznicima, uključujući i roditelje i bebu koja se nalazila u blizini. Sud je ocijenio da je nivo odgovornosti Brajkovića bio visok, te mu je izrečena kazna zatvora.

Međutim, tragedija je nastupila kada je Brajković, prema nezvaničnim informacijama, preminuo zbog brutalnog zlostavljanja koje je pretrpio od strane svojih cimera. Sumnja se da su trojica zatvorenika, koji su dijelili ćeliju s Brajkovićem, izvršila teško ubistvo u saizvršilaštvu. Istraga protiv osumnjičenih, Srećka S. (20), Saše S. (21) i Dalibora P. (21), pokrenuta je nakon Brajkovićeve smrti.

 

Prema izvještaju tužilaštva, Brajković je svakodnevno bio izložen psihičkom, fizičkom i seksualnom zlostavljanju od strane svojih cimera, jer im je navodno nestalo novca kojim je kupovao namirnice za njih. Detalji torture koju je preživljavao u zatvorskoj ćeliji suzdržani su i šokantni: udarci, šamari, seksualno zlostavljanje drškom od metle, prisilno pijenje mokraće i slično.

 

Nesrećni Brajković je, kako se navodi, usljed teških povreda koje je zadobio, preminuo nakon što je prethodno odveden na ljekarski pregled, ali nije prijavio zlostavljanje zbog straha od daljnjeg nasilja. Nakon što je vraćen u ćeliju, njegovo stanje se pogoršalo, a umro je sljedećeg dana od posljedica povreda.

Nakon ovog tragičnog događaja, upravnik zatvora u Padinskoj skeli smijenjen je, dok su osumnjičeni zatvorenici zadržani u pritvoru. Istraga i dalje traje kako bi se utvrdile sve okolnosti Brajkovićeve smrti i privedeni osumnjičeni privedeni pravdi.

Cijela zajednica u Mladenovcu ostala je potresena ovim događajem, opisujući Brajkovića kao mirnog čovjeka koji nije pravio probleme svojim komšijama. Očekuje se daljnji razvoj situacije kako bi se osigurala pravda za Stanimira Brajkovića i njegovu porodicu.