Abazović predstavio novi sastav Vlade Crne Gore

232323

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade. Vlada će, kako je to i ranije najavljeno, imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja.

Potpredsjednica vlade za vanjsku politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova trebala bi biti Jovana Marović, potpredsjednik za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, potpredsjednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, a potpredsjednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija je Ervin Ibrahimović.

Za ministra pravde predložen je Marko Kovač, ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministra finansija Aleksandar Damjanović, ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministra ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović:

Ukoliko bude izabrana Vlada, ministar sporta i mladih bit će Vasilije Lalošević, ministar javne uprave, Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić. Crna Gora ponovo će imati ministricu kulture i medija, a to će biti Maša Vlaović, ministrica ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Za ministre bez portfelja predloženi su Zoran Miljanić i Adrijan Vuksanović. Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović predložena je za funkciju predsjednice Skupštine.

Abazović je pročitao i ekspoze sa programom rada buduće vlade.

Abazović je istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih.

Dodao je da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

“Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nisu direktno sarađivali”, kazao je on.

Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.

On je kazao da je cilj Vlade da što prije zaživi vladavina prava, koja podrazumijeva izbor Sudskog savjeta i ostalih aktera, a za šta je, kako je kazao neophodan širi društveni koncenzus.

“Bezbjednost građana i građanki njavažnija je u svakoj državi, zato će nam u fokusu biti borba protiv organizovanog kriminala i sa njima povezanih grupa koje djeluju na teritoriji Crne Gore. Crna Gora je nedavno dobila dokument SOFTA koji je definisao ko su neprijatelji naše zemlje iz sfere organizovanog kriminala”, naveo je Abazović.