Abdullah zatražio od svijeta da ne napusti Afganistan

Čelnik afganistanske vlade Abdullah Abdullah u srijedu je zatražio od svijeta da ne napusti njegovu siromašnu zemlju, koja se bori s korupcijom, političkom nestabilnošću i dugotrajnom talibanskom pobunom.

- Ne gubite strpljenje, svi smo činili greške u posljednjih 18 ggodina - izjavio je on u intervjuu za Associated Press na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, misleći na period od stvrgavanja talibanskog režima nakon terorističkih napada na američke gradove od 11. septembra 2001. tokom koga se fundamentalistička islamistička paravojska pregrupirala.

Kazao je da je Afganistan ostvario napredak na polju obrazovanja i zdravstvene zaštite za svoj narod, i da bi se mogao razviti u ekonomski "kopneni most" između južne i centralne Azije, prenosi Fena.

Abdullah je također zatražio od Pakistana i drugih zemalja koje imaju uticaj na talibane da izvrše pritisak na pobunjeničku grupu da pregovara o miru s afganistanskom vladom - što ona odbija.

Abdullah je objavio u ovom mjesecu da će se kandidovati za predsjednika u ovoj godini u ponovnom odmjeravanju snaga s aktuelnim šefom države Ashrafom Ghanijem. Nakon ogorčene izborne utrke u 2014. godini, uz američko posredovanje dogovoren  je sporazum o diobi vlasti po kome je Ghani postao predsjednik države, a Abdullah šef izvršne vlasti.