Adiju Jašareviću potvrđena kazna od 17 godina zatvora: Starca ubio sjekirom zbog 230 maraka

Četiri sata sjedio s Abdulselmanom Halepićem prije nego što ga je, zajedno sa maloljetnim D. Š., usmrtio

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu Kantonalnog suda Novi Travnik kojom je Adi Jašarević (21) osuđen na 17 godina zatvora, jer je, zajedno sa maloljetnim D. Š., sjekirom ubio Abdulselmana Halepića (85).

Brojni udarci

Presuda je potvrđena nakon što je odbijena žalba odbrane, koju je zastupao travnički advokat Bekir Ferizović.

U svirepom napadu koji se dogodio 28. januara u bugojanskom naselju Vesela, nesretnom starcu zadao je više udaraca sjekirom, nanijevši mu teške povrede, usljed kojih je i preminuo.

Prema navodima iz optužnice, Jašarević i maloljetnik sjedili su sa žrtvom skoro četiri sata u ljetnoj kuhinji prije nego što su ga napali.

Iskoristili su trenutak kad je otišao po drva i pri povratku bio okrenut leđima.

Jašarević je uzeo sjekiru i tupim djelom ga udario u potiljak, od čega je on pao. Potom mu je zadao još jedan udarac u potiljak dok je starac bespomoćno ležao na podu. Zatim ga je okrenuo na leđa i prerovio mu džepove prsluka, u kojima je našao ključeve te zaključao vrata ljetne kuhinje.

Abduselamu je zatim prišao maloljetnik te mu tupim dijelom iste sjekire  zadao više udaraca u predjelu stomaka i grudi. Usljed teških povreda glave i mozga te unutrašnjeg krvarenja zbog prijeloma rebara i grudne kosti, starac je podlegao.

Uzeli novac

Napustili su mjesto zločina te su se poslije vratili u kuću i pretražili prostorije.

Pronašli su novčanik, iz kojeg su uzeli 170 KM i dvije kovanice od po pet maraka, te sa stola još 50 KM.

Tijelo je pronađeno tek 31. januara. Jašarević, koji je iz Austrije protjeran zbog krađa, uhapšen je nedugo nakon zločina, kao i maloljetnik, prenosi Avaz.

 

Očistili tragove krvi

Svirepe ubice tijelo su unijele u ljetnu kuhinju. Pokušali su zataškati zločin tako što su očistili tragove krvi. Sjekiru i druge predmete s tragovima krvi  ubacili su u trap ljetne kuhinje, dok su dio predmeta koje su koristili za čišćenje i manje cjepanice, ubacili u šporet u vatru kako bi ih uništili.

Izvor: