Ado Gegaj: Moj brat Izoni me nagovorio na muziku- preko trnja smo došli do velikih bina

Ado Gegaj

 

Adu Gegaja pamte, vole i slušaju mnoge generacije. One starije, posebno.

Evo šta je u intervjuu odgovorio na aktuelna pitanja: Kako ste zapravo počeli sa vašom profesijom? Razlog i krivica zašto sam se počeo baviti muzikom je bio moj brat, Izoni! Nevjerovatna je razlika između nas, počevši od izgleda pa sve do karakternih osobina. On je bio uporan, discipliniran i druželjubive prirode. Bio je visok, crn, zgodan uz to sve i pričljive naravi. Društvo ga je jednostavno voljelo, pogotovo žene. S obzirom da je on imao sve te adute, morao sam nešto uraditi da mu u društvu mogao pariti .

2. Koliko ste vjerovali u sebe, da li je bilo trenutaka da odustanete? Bukvalno smo preko trnja došli do velikih bina upravo zbog njegove želje i ljubavi prema Hajriji i meni. Jednom ga je iznervirala moja teška narav pa je, iako je bio prizeman i opušteniji od nas dvojice, jednostavno spustio harmoniku i otišao s bine. Mnogo puta smo se znali kao dva brata posvađati, uglavnom oko sitnica ali smo od početka sve do sve do sada bili zajedno „jedna duša“.

3. Ko vam je najveća podrška? Najveća podrška je bio moj brat, Hajrija i ja nebi bili sad ovdje gdje jesmo da njega nema. Hvala mu za to!

4. Napravite paralelu koliko se prije a koliko danas se mora ulagati u karijeru? Mislim da ono “prije nije mogao svako postati pjevac ili estradna ličnost” nije floskula niti razlog za neku klasifikaciju na estradi već je istina! Zaista sam to osjetio na svojoj kozi jer sam na početku morao mnogo raditi, trpiti, ulagati, odricati se da bi mogao dobiti uopste šansu da se pokažem odnosno dokažem. Danas su digitalni mediji velika olakšica za umjetnike obzirom da imaju mogućnost preko raznih platformi pokazati svoje umijeće. Tako da mislim da je to danas mnogo lakše, pristupačnije i sto je najbitnije transparentnije!

5. Kako komentarišete današnje COVERE? Mislim da je to odlična stvar u pogledu na jednu bogatu karijeru koja se tim vidom može osvježiti i svoju publiku podsjetiti na sve hitove iz proteklih godina. Međutim, ako budem to radio onda isključivo svoje pjesme sa mogućnošću da pozovem svoje najdraže kolege da mi budu gosti.

6. Planovi za budućnost? Planiramo trenutno tri projekta. Jedan vam mogu otkriti; dva nova singla. Pjesme se zovu “Večeras je svadba moja” i “Mekani jastuk”. Za obe pjesme ce uskoro biti objavljeni video spotovi. Gost na spotu za pjesmu “Večeras je svadba moja” je po meni najveći šoumen i glumac u regionu - Dragan

7. Omiljen izvođač i zašto? Marinković Maca. Nakon toga kreće promotivna faza i odlazak na nastupe u regionu Volim da slušam Sašu Matića jer ima posebnu boju i način pjevanja. 8. Nekad i sad paralela između zabavne, strane i današnjih narodnjaka? Mislim da ne postoji mogućnost da se povuče paralela jer su se ti žanrovi po mom mišljenju dosta pomiješali. Ali suštinski mislim da i dalje postoji čist narodnjak i zabavnjak.”- izjavio je Ado Gegaj.