Advokat Milorada Dodika: Tražit ćemo da Schmidt bude svjedok

r
Nakon današnjeg ročišta pred Sudom BiH u vezi sa slučajem predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a, Milorada Dodika, održana je konferencija za novinare na kojoj su se obratili njegov advokat Anto Nobilo te sam Dodik.

Advokat Nobilo je izrazio iznenađenje nekim odlukama sutkinje, ističući da pokušava raditi po pravu: “Svi prisutni su vidjeli o kakvoj se vrsti i kvaliteti dokaza od strane Tužilaštva BiH radi. Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas veoma iznenadile, vidjelo se da pokušava raditi i postupati po pravu,” rekao je Nobilo.

On je naglasio da iznošenje ključnih dokumenata tek slijedi i da će pravo vrijeme za ocjenjivanje dokaza biti kada Sud BiH odluči koje će dokaze uvažiti.

Nobilo je također izrazio nadu da će u procesu biti dozvoljeno saslušanje visokog predstavnika Christiana Schmidta: “Postavlja se pitanje, da li će nam dozvoliti da saslušamo visokog predstavnika Christiana Schmidta, zato jer je od njega sve počelo. Nadam se da će i on pristati da se pojavi u sudnici, ipak je govorio da je i on advokat,” poručio je Nobilo.

Milorad Dodik je također komentarisao tok ročišta, naglašavajući svoje viđenje da je riječ o politički motivisanom procesu: “Dokazuje se naša početna tvrdnja da je ovo namješten politički proces i pokušava se u namještenu formu gurati sve i svašta,” izjavio je Dodik.

Dodao je kritiku na račun materijala koji se iznose kao dokazi: “Danas se opet, izvode ponovi neki papiri, pod plaštom dokaza a dokaz je ono što se prihvati kao dokaz, a ne što oni smatraju da jeste.”