Aerodrom Bihać dobija prve obrise, ako Vlada FBiH odustane zainteresirani su i strani investitori

aerodrom
Bihaćki aerodrom, jedna od najvećih investicija u Unsko-sanskom kantonu, dobija svoje prve obrise. Međutim, iako je na terenu uveliko počela izgradnja pristupnog puta, sudbina aerodroma najviše ovisi o odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ranije je bihaćki aerodrom uvršten među projekte Vlade FBiH u periodu od 2020-2022., ali je ekonomska situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa zaustavila planove o ulaganju 2,5 miliona KM u ovaj aerodrom.

Ipak, to nije spriječilo JP Aerodrom Bihać da na terenu obavlja radove u skladu s mogućnostima preduzeća zahvaljujući sredstvima koje odranije ima na raspolaganju.

Generalni direktor Aerodroma Bihać Adnan Bajrić kaže da su završili mjerenja na stazi te da proteklih dana pribavljaju urbanističko-građevinske dozvole potrebne za izgradnju aerodroma, ali i rade na izgradnji pristupnog puta kao alternativnog puta za aerodrom.

Iako su godinama, kako kaže Bajrić, izostavljeni kada je riječ o velikim infrastrukturnim projektima, Krajišnici su uvjereni da će dobiti svoj aerodrom.

Prema svim studijama koje je provelo JP Aerodrom Bihać, ovaj projekt u mnogome može doprinijeti razvoju Krajine, kako u privrednom, tako i turističkom smislu.

Uzevši u obzir dijasporu, interes turista i blizinu dva nacionalna parka, i to Nacionalnog parka Una i Plitvičkih jezera, Bajrić nam govori da aerodrom ima dovoljan broj potencijalnih putnika prema njihovim istraživanjima.

"Realna je opcija da se realizira ovaj projekt i mi nećemo odustati od njega na ovaj ili onaj način. To znači da Vlada FBiH finansira projekt ili barem izda garanciju potencijalnim investitorima koje smo mi već ranije ugošćavali i gotovo uvjerili da finansiraju izgradnju bihaćkog aerodroma. Nije ovo projekt od jučer", naglašava Bajrić.

U skladu s gabaritima Aerodroma Bihać koji će zadovoljavati sve standarde za srednju kategoriju aerodroma u kontektu visine, predviđeno je da na ovom aerodromu bude zaposleno stotinu ljudi.