Aerodrom u Bihaću: Investicija od 100 miliona maraka

Jj

Usljed pandemije koronavirusa, u gradu Bihaću stali su i projekti od šireg društvenog značaja, kako što je to izgradnja bihaćkog aerodroma u Golubiću. U Gradskoj upravi smatraju da se ovaj projekt, zbog visokih financijskih izdataka, može završiti jedino prelaskom u nadležnost Vlade Federacije BiH, dok u Ministarstvu privrede USK, tvrde da je to najbolje učiniti kroz Zakon o javno-privatnom vlasništvu odnosno uz pomoć domaćih ili stranih investitora... 

 

Kada je izgradnja aerodroma Bihać u pitanju, u Gradskoj upravi tvrde da su stvoreni svi preduvjeti kako bi ova investicija ušla u ozbiljnu fazu. Sudeći prema onom što je argumentima potvrđeno, učinjeno je sve što je valoriziralo ovaj projekt mogućim i potrebnim za ovaj dio BiH.

Ono što je problem jeste finansijska konstrukcija, tj. što ovaj projekt financijski ne može iznijeti sam grad Bihaća pa ni USK. Svjesni su toga i u Gradskoj upravi ali i Kantonalnom ministarstvu privrede. Resorni ministar privrede Nijaz Kadirić smatra da je najbolje rješenje Zakon o javno-privatnom partnerstvu, kako bi se zaokružio jedan cjelokupni kompleks za koji je potrebno najmanje 100 miliona maraka.