Aerodrom u Bihaću u kontekstu javno-privtnog partnerstva i bez podrške vlade FBiH

Aerodrom Bihać
Javno-privatno partnerstvo kao osnovna poluga razvoja prezentirana je predstavnicima kako lokalne zajednice tako i privatnom sektoru u smislu prepoznavanja projekata koji se mogu realizirati kroz ovaj proces.

 

Prema riječima Nijaza Kadirića (Nezavisni blok), ministra privrede USK, svi projekti od javnog interesa koji se ne mogu finansirati angažovanjem lokalne uprave, tj. javna preduzeća i ustanove, mogu se realizirati kroz privatni sektor, kroz jasno definisan odnos i u sadejstvu sa javnim sektorom.

Suština ovakvog načina saradnje je da se omogući razvoj i investiranje u one projekte koje lokalna zajednica zbog nedostatka finansijskih sredstva, nadležnosti ili vremena nije u mogućnosti da sama realizuje.

S obzirom da je na ovakav način izgrađen i zagrebački aerodrom i Gradska uprava Bihaća planira ovakav modalitet primjeniti u izgradnji aerodroma Bihać, s obzirom da se ovakvi infrastrukturni projekti ne mogu graditi isključivo iz budžeta, tako da je ovaj vid ostvarenja saradnje, pored koncesije, najvažniji izvor investiranja.

Investitor, kroz saradnju javno-privatnog partnerstva, ima pravo da upravlja projektima kako bi vratio uložena sredstva, ali i ostvario zaradu ukoliko lokalna zajednica stvori povoljan ambijent.

Za ovu namjenu, Ministarstvo privrede je osiguralo 50 000 KM.