Afera "Konkurs" trese Bihaćki dom zdravlja: Sve oči uprte u pravosuđe

F

Skoro godinu dana bihaćki Dom zdravlja potresa afera “Konkurs”, koja je razotkrila ozbiljne slučajeve korupcije i kršenja zakona.

Nakon opsežne istrage Kantonalne inspekcije, mišljenja Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) i Ombudsmena, Ured za borbu protiv korupcije USK preduzeo je detaljnu istragu koja je otkrila nepravilnosti u bodovanju kandidata za radna mjesta u ovoj zdravstvenoj ustanovi piše Crna-Hronika.

 

Mućkom uskratili osnovno ljudsko pravo

 

 

Prema rezultatima istrage, kandidatkinji Seniti Vojić su neosnovano skidani bodovi, dok je Komisija prepravljala bodovanje u korist druge kandidatkinje, Arijane Mizić, kojoj su dodavani bodovi. Ovi manipulativni potezi su ozbiljno narušili integritet konkursnog procesa, što je dovelo do velikog nezadovoljstva među zaposlenicima i građanima Bihaća.

 

 

Slučaj je sada u rukama Tužilaštva USK, koje provodi istragu s ciljem da otkrije ko stoji iza ovih koruptivnih radnji te da sankcioniše organizirani kriminal i kršenje zakona. U vrijeme kada su ove nepravilnosti otkrivene, bihaćkim Domom zdravlja upravljala je Stranka demokratske akcije (SDA) Bihać, što je dodatno podiglo sumnje u politički utjecaj na konkursni proces.

 

Oštećena kandidatkinja, Senita Vojić, podnijela je tužbu Sudu u Bihaću, tražeći svoja prava i očekujući da Sud poništi odluku direktorice Jasmine Kajtazović i ispravi nezakonitosti u kojima je uskraćena za pravo na zaposlenje koje spada u osnovna ljudska prava deklarisana u „Povelju Evropske unije o pravima“ koju ustav i zakoni svake države moraju ispoštovati. Tužbom se traži da se naloži Upravi Doma zdravlja da ispravi nepravilnosti u bodovanju i poništi odluku koja je donesena na temelju manipulativnog procesa.

 

Građani Bihaća očekuju da će pravosudni organi i institucije zadužene za borbu protiv korupcije efikasno djelovati i sankcionirati odgovorne za ovu aferu, vraćajući povjerenje u pravni sistem i institucije. Ovaj slučaj je podsjetnik na potrebu za transparentnošću i odgovornošću u svim segmentima javne uprave, posebno u zdravstvenom sektoru koji direktno utiče na živote građana.

 

Sankcije su nužne

 

Očekuje se da će Tužilaštvo USK provesti temeljitu istragu i procesuirati odgovorne osobe, dok će Sud u Bihaću donijeti pravičnu odluku u korist oštećene kandidatkinje. Javnost prati ovaj slučaj s velikim interesovanjem, nadajući se da će pravda biti zadovoljena i da će se spriječiti slični slučajevi u budućnosti.

 

Afera “Konkurs” je jasan signal da korupcija i manipulacije neće biti tolerisane, te da će svi odgovorni morati odgovarati za svoja djela. Ovaj slučaj također naglašava važnost transparentnih i pravednih procedura zapošljavanja u javnim institucijama, koje moraju služiti kao primjer integriteta i odgovornosti.

 

Pravosuđe na ispitu

 

 

Bihaćki Dom zdravlja i cijela zajednica sada su na prekretnici, čekajući odluku pravosudnih organa koja će odrediti budući tok događaja. Ova afera je veliki ispit za  pravosuđe u Unsko-sanskom kantonu i prilika da se uspostavi novi standard u borbi protiv korupcije, te osigura da pravda bude zadovoljena za sve oštećene u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.