Afera "Respiratori": Ko će sve u Tužilaštvu BiH ubrzo biti ispitan

Tuzilastvo BiH
Prema nezvaničnim podacima „Avaza“, put Tužilaštva BiH mogla bi vrlo brzo i Ana Bavrka, TV voditeljica i kolegica Hodžića, koja je, također, umiješana u nabavku ove opreme.

Tužilaštvo BiH već polako slaže kockice afere teške 10,5 miliona maraka, koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, ali bez ikakve specifikacije, preko kompanije „Srebrena malina“ TV voditelja Fikreta Hodžića.

Budžetski novac

Nakon izuzete dokumentacije iz Vlade FBiH, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Privredne banke, „Srebrene maline“, ali i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tužioci će vrlo brzo uputiti i prve pozive za ispitivanje osumnjičenih u aferi koja već tačno mjesec itekako zanima kompletnu javnost jer je riječ o budžetskom novcu. 

 

 No, osim Hodžića i Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a koji je sklopio ugovor sa „Srebrenom malinom“, jedan pravi, drugi, po svemu sudeći, krivotvoreni spisak osumnjičenih, kako nezvanično saznajemo, mogao bi biti veći od tri osobe, jer je evidentno da bi se ovdje moglo raditi o organiziranoj grupi, bez obzira na navode iz FUCZ-a da su postupali užurbano zbog pandemije i da nije bilo favoriziranja.

Takvi navodi ne stoje, a već je utvrđeno da je nezakonita odluka Solaka da se izuzme nabavka respiratora iz Zakona o javnim nabavkama BiH.

No, krenimo redom. Prema nezvaničnim podacima „Avaza“, put Tužilaštva BiH mogla bi vrlo brzo i Ana Bavrka, TV voditeljica i kolegica Hodžića, koja je, također, umiješana u nabavku ove opreme. Nju je Hodžić angažirao kao stručnu osobu kako bi firma mogla dobiti dozvolu za uvoz medicinske opreme jer je ona i inžinjer radiologije. No, ona bi morala objasniti kako je nekoliko sati glumila radiologa.

Za sada nije jasna ni uloga Edite Kalajdžić, sekretarke Vlade FBiH koja je saslušana u Tužilaštvu BiH kao svjedok i oduzet joj je mobitel. Na njenom računaru pronađeni su, kako saznajemo, ugovori FUCZ-a i „Srebrene maline“, a izbrisane su poruke koje je slala premijeru FBiH Fadilu Novaliću 27. aprila

Ona je, kako saznajemo, tužiocima kazala da se zanimala za ove ugovore, jer su o njima pisali mediji. Međutim, čekaju se rezultati vještačenja Viber poruka. Isto važi i za Hasana Ganibegovića, sada već bivšeg šefa Ureda Novalića.

Očigledni propusti

Saznajemo da nije jasna ni uloga direktora Agencije za lijekove Aleksandra Zorlaka. Ispituje se kako je „Srebrena malina“ za 24 sata dobila dozvolu, a neke firme čekaju i po pola godine. U ovoj priči iskaz će, ali za sada se utvrđuje u kojem svojstvu, morati dati i premijer Novalić jer su propusti Vlade, na čijem je čelu, očigledni.

Provjerava se je li i koga tačno Novalić zvao u „Privrednoj banci“ da se isplata sredstava ubrza. 

Te navode dobila je SIPA, ali ih sada Tužilaštvo istražuje i provjerava. Razmatra se i ko je ključni organizator i operativac ove nabavke.