Afera Respiratori: Završen prvi dan suđenja, zakazan nastavak

Sud
Tužitelj je između ostalog naveo i da će dokazati da je prvooptuženi Fadil Novalić “imao vlast nad nabavkom navedenih respiratora”

 

Suđenje u aferi "Respiratori" počelo je danas u Sarajevu. Osumnjičeni su prvooptuženi predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik kompanije "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Oko 14 sati je bilo završen prvi dan suđenja u aferi "Respiratori" i kako najavila postupajuća stukinja, nastavak suđenja je zakazan za 5. mart u 13 sati.

Nakon više od sat vremena je bilo završeno čitanje optužnice. Sutkinja je odbila na samom početku prijedlog Tužilaštva BiH da se razgovara o mjerama. 

- Izvođenjem materijalnih dokaza dokazat ćemo da je postupak odabira ponuđača tekao je na način da u takvoj specifičnoj situaciji odluka o izuzeću od primjene zakona i unaprijed odabir ponuđana je bazirana na osnovu jedne SMS poruke”, naveo je tužitelj. 

Tužitelj je između ostalog naveo i da će dokazati da je prvooptuženi Fadil Novalić “imao vlast nad nabavkom navedenih respiratora”.

 

image

 

Vasvija Vidović advokatica osumnjičenog Novalića kazala je da će dokazati da je sve što je radio je bilo u okviru dužnosti. Između ostalog, tokom suđenja Vidović je najavila izvođenje vještaka i specijalsta za pranje novca.

- Pokazat ćemo da se Tužilaštvo sve vrijeme na potpuno neprimjeren način miješalo u dalje postupanje sa respiratorima, navela je Vidović, dodavši da je Tužilaštvo je cijelo ovo vrijeme generisalo histeriju o neupotrebljivosti respiratora. 

- Nakon ispunjenja cilja Tužilaštva respitatori su verifikovani i pušteni u rad. Ne samo da je dokazana sigurnost i upotrebljivost, jasno je demonstirana manipulacija koja je moguća u jednom postupku, navela je Vidović.