Agan Bunić: Imami izvan Sarajeva postaju socijalni slučajevi

Plate i status imama ne dozvoljavaju ljudima da ostaju na svojim poslovima. To su ljudi koji uglavnom imaju mnogo djece za današnje vrijeme, troje ili četvero, a najčešće njihove supruge ne rade. Svi oni koji su iole sposobniji napuštaju Islamsku zajednicu ili rade neke druge poslove ili odlaze. Po odnosu direktora Nusreta ef. Avdibegovića vidimo da oni uopće nisu informirani i da se ne bave tim - izjavio je za Avaz.ba Agan Bunić, član Sabora IZ u BiH. 

Avdibegović je danas nakon sjednice Sabora reagirao na Bunićeve izjave da imami napuštaju  džemate i odlaze na druge poslove. 

 - Ova reakcija direktora Avdibegovića išla je tragom mojih diskusija, u kojima sam osim problema sa statusom imama govorio i o imenovanjima, u kojima se Islamska zajednica ponaša poput nekih stranaka pa Krajinu zapostavlja - pojašnjava Bunić. 

Pojašnjava da je posebno loš status imama u seoskim džematima, u Podrinju, Kraniji i manjem bh. entitetu.

- Ja sad imam 20 imena i prezimena, ali ih ne bih otkrivao dok ne konsultiram ljude jesu li spremni da objavimo njihova imena. Sarajevsko muftijstvo je islamska zajednica u Islamskoj zajednici. Imami u tom muftijstvu su prilično dobrio situirani. Sarajevsko muftijstvo ima prihode i vakufsku imovinu, a mi smo danas tražili da se mora provesti odluka da plata zaposlenog imama ne može biti ispod prosjeka na nivou entitea - poručio je Bunić.

Bunić navodi i da "bilo koji problem koji se posmatra sa pozticije Sarajeva se ne vidi".

- A u Bužimu ima imama koji rade za 400-500 KM. Doprinosi im se uplaćuju na minimalno, tako da će im i penzije biti minimalne i tek tada će biti socijalni slučajevi - zaključio je Bunić. 

Kada je riječ o zaključcima današnje sjednice, Bunić kaže da su raspisani redovni izbori u Islamskoj zajednici, koji će biti organizirani krajem godine.  

Dodaje da je i danas, kao i ranije iz proceduralnih razloga izbjegnuto glasanje o nepovjerenju predsjedniku Sabora IZ u BiH Hasanu Čengiću. 

- On je izgubio kredibilitet i iz moralnih razloga trebao je podnijeti ostavku. Ovakav odnos unutar Sabora ne donosi ništa dobro ni Saboru ni Islamskoj zajednici, bez obzira što se nije nikada zvanično razgovaralo o povjerenju predsjedniku - dodao je Bunić.