Agenciji UN za palestinske izbjeglice nedovoljno 130 miliona dolara koje nude donatori

.
Agencija UN za pomoć izbjeglicama je u finansijskoj krizi od 2018. godine, kada su se Sjedinjene Države povukle iz finansiranja, što joj je napravilo ogroman manjak

 

Međunarodni donatori obećali su Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) više od 130 miliona dolara što je šef te organizacije ocijenio kao "ohrabrujuće, ali nedovoljno" za njen rad do kraja ove godine.

 

Generalni direktor UNRWA Filip Lazarini rekao je novinarima da su donacije mali dio od potrebnih 400 miliona dolara da bi se nadoknadio manjak u budžetu UNRWA koji iznosi 1,2 milijarde dolara.

 

UNRWA je osnovana da bi pomogla 700.000 Palestinaca koji su pobjegli ili protjerani tokom rata kada je osnovana država Izrael 1948. godine. Agencija plaća hranu, školovanje, zdravstvenu zaštitu za oko pet miliona Palestinaca u Libanu, Siriji, Jordanu, na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i Istočnom Jerusalimu.

 

Lazarini je rekao da zasad neće biti ukinuta bilo koja od osnovnih usluga UNRWA-e, ali "zaista ne preostaje ništa drugo".

 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je neophodno da medjunarodna zajednica "nastavi napor za stabilno, predvidivo i dovoljno finansiranje UNRWA".