Aja Sofija opet džamija: Reagovale Rusija i Grčka

.
Grčko Ministarstvo kulture saopštilo je danas da je odluka turskog suda kojom se Aja Sofija u Istanbulu pretvara u džamiju "otvorena provokacija" civilizovanom svijetu.

 

Današnja odluka, koja je donesena kao rezultat političke volje predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, otvorena je provokacija civilizovanom svijetu koji priznaje jedinstvenu vrijednost i ekumensku prirodu spomenika, naglasila je grčka ministrica kulture Lina Mendoni u svom saopštenju.

 

Sud u Turskoj je naveo da je Aja Sofija postala muzej nezakonitim putem, na što je reagovala Ruska pravoslavna crkva koja je izrazila žaljenje zbog toga što sud u Turskoj nije uzeo u obzir izražene zabrinutosti pri donošenju te odluke. U saopštenju crkve se ističe da će današnja odluka dovesti do još većih podjela.

 

Sud u Turskoj poništio je nešto ranije Vladin ukaz iz 1934. godine kojim je istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej.

 

Sud u obrazloženju odluke navodi da je ta odluka nezakonita, čime je otvoren put da građevina ponovo bude pretvorena u džamiju uprkos pozivima iz svijeta da se to ne čini.

 

Turski predsjednik predložio je da se status džamije obnovi za građevinu koja je na Uneskovoj listi svjetskog nasljeđa.

 

Aja Sofija je bila centralno mjesto hrišćanske Vizantije i muslimanskog Osmanlijskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj.

 

Odluku je donio Državni savjet, najviši administrativni sud u Turskoj.

Izvor: